SAD: Radimo sve što je moguće da zadržimo satelite u Ukrajini

Foto: EPA

SPACEX, tvrtka Elona Muska, zatražila je od Pentagona da preuzme troškove financiranja vrlo važnih Starlink satelita za komunikaciju ukrajinskih trupa, objavio je jučer CNN. Elon Musk je prošli tjedan na Twitteru napisao kako je ta operacija koštala SpaceX 80 milijuna dolara, a do kraja godine će prijeći i iznos od 100 milijuna dolara. 

Prema procjenama SpaceXa, trošak satelita u Ukrajini bi kroz idućih 12 mjeseci bio i veći od 400 milijuna dolara. "Više nismo u poziciji da doniramo nove terminale Ukrajine niti da financiramo ove postojeće na neodređeni period", navodno piše u pismu koje je SpaceX poslao.

Pentagon razmišlja o prijedlogu

Dan nakon teksta CNN-a, otkriveno je da Pentagon razmišlja o prijedlogu SpaceXa. U objavi obrambenog odjela Sjedinjenih Američkih Država navedeno je da SAD radi sve što je moguće da zadrži satelite koji pomažu ukrajinskoj vojsci. 

Glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh otkrila je da se razmišlja i o partnerstvima s drugim tvrtkama. "Nije tu samo SpaceX, posotoje i drugi s kojima možemo surađivati kada se radi o pružanju pomoći Ukrajini i njenim potrebama na bojištu."

 

Pročitajte više