SAD razmatra ubrzavanje prenošenja vlasti na Iračane

AMERIČKI predsjednik George W. Bush i upravitelj Iraka Paul Bremer razgovarali su u srijedu o ubrzavanju prenošenja vlasti u Iraku na Iračane.

Bremer je hitno pozvan iz Bagdada kako bi sudjelovao na sastanku Vijeća nacionalne sigurnosti u Bijeloj kući, na kojem su osim predsjednika Busha bili i potpredsjednik Richard Cheney, ministar obrane Donald Rumsfeld, državni tajnik Colin Powell i savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice.

Bremer je nakon razgovora rekao novinarima kako je predstavio prijedloge za prenošenje više ovlasti na Iračko upravno vijeće.

On je upozorio kako se bliži 15. prosinca, datum koji je Vijeće sigurnosti u rezoluciji 1511 postavilo Iračkom upravnom vijeću da odredi rokove za novi ustav i održavanje izbora u Iraku.

"Govorili smo od početka da želimo prenijeti vlast Iračanima onoliko brzo koliko su oni u stanju preuzeti je i to je ono što smo činili", rekao je Bremer dodajući da se taj proces nastavlja.

"Predložio sam da se prenese više vlasti na Iračko upravno vijeće i to je okvir za sve ove razgovore", kazao je Bremer.

Razgovori su održani dok je najnovije tajno izvješće CIA upozorilo da Iračani gube vjeru u američke snage u Iraku, da je stanje u zemlji pogoršano i da će biti još gore ako se ne poduzmu odlučni koraci.

Prema neimenovanim vladinim izvorima, američka administracija razmatra mogućnost imenovanja iračkog čelnika koji bi upravljao zemljom do donošenja ustava i održavanja izbora kao što je učinjeno i u Afganistanu.

Drugi prijedlog pred Bushom je da se u Iraku održi neki oblik izbora za četiri do šest mjeseci i izabere skupina koja će napisati novi irački ustav koji bi vodio redovitim izborima.

Bremer je kazao kako je u Iraku na djelu "borba protiv terorizma" i

"sukob niskog intenziteta".

"Ulozi su visoki za rat protiv terorizma kao i za kretanje prema suverenoj iračkoj vladi. Ovo je teška situacija", rekao je on.

Bremer je izrazio optimizam glede konačnog rezultata u Iraku, ali je upozorio da će se SAD suočiti s "teškim danima".

Bremer se vraća u Bagdad kamo, kako je rekao, nosi poruku da je predsjednik Bush odlučan poraziti terorizam u Iraku i čvrst u odluci da Iračanima preda vlast nad njihovom zemljom.

S najnovijim povećanjem broja napada na američke okupacijske snage u Iraku Washington nastoji smanjiti američku nazočnost u zemlji i neprijateljstvo prema Amerikancima bržim prijenosom nadzora nad zemljom na Iračane.

Predsjedniku Bushu se približavaju izbori, a sve veći američki gubici koji su se popeli na 394 vojnika i nepredvidljivo visoki financijski troškovi čine od Iraka središnju temu predizborne kampanje demokratskih kandidata koji ga optužuju da nema startegije za Irak.

Bremer je odbacio tvrdnje da je američka vlada nezadovoljna brzinom kojom radi Iračko upravno vijeće i rekao da je Vijeće sve "učinkovitije u preuzimanju vlasti".

Pročitajte više