SAD razmatraju i nuklearnu opciju u Iraku

AMERIČKI stratezi u Pentagonu zaduženi za planiranje rata protiv Iraka razmatraju i nuklearnu opciju za uništenje podzemnih zapovjednih centara Sadama Huseina, piše u nedjeljnom broju dnevnik Los Angeles Times, pozivajući se na stručnjaka za vojna pitanja Williama Arkina.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld u prosincu 2001. potpisao je tajni dokument o američkoj nuklearnoj politici kojim je otvorio vrata korištenju nuklearnog oružja protiv ciljeva koje ne uspije uništiti konvencionalno oružje. Na popis mogućih ciljeva tada je stavio zemlje poput Iraka, Irana, Sjeverne Koreje ili Sirije.

Bivši pripadnik obavještajnih službi Arkin, obično vrlo dobro obaviješten, u članku tvrdi da planove o upotrebi nuklearnog oružja razmatraju stručnjaci američkog strateškog zapovjedništva na nekoliko lokacija - u Pentagonu, u Nebraski i u Pennsylvaniji.

Kalifornijski dnevnik u članku iznosi opasku kako je ´malo vjerojatno´ da će doista doći do uporabe nuklearnog oružja, ali kako bi već sama činjenica da se ta opcija razmatra mogla pojačati otpor ratu protiv Iraka u zemaljama poput Francuske, Njemačke i na Bliskom istoku.

Pročitajte više