SAD RAZOČARANE SUDANSKIM STAJALIŠTEM PREMA KRIZI U DARFOURU

Sudanska je vlada razočarala američkog državnog tajnika Colina Powella u razgovorima o krizi u zapadnoj regiji Darfouru, javlja u srijedu agencija Reuters pozivajući se na visokog američkog dužnosnika.

Powell je drugog dana posjeta Sudanu stigao u Darfour, gdje su arapski militanti protjerali oko milijun osoba s njihovih ognjišta.

Powell je zaprijetio neodređenom akcijom u UN-ovu Vijeću sigurnosti, ako službeni Khartoum ne "uguši" pobunu militanata, poznatijih pod nazivom Janjaweed, i ne omogući pristup humanitarne pomoći u regiju.

No, prema riječima neimenovanog američkog dužnosnika, Sudanci nisu u početnim razgovorima s Powellom shvatili težinu situacije u Darfouru.

"Oni sve negiraju i izbjegavaju se suočiti s tim, pokušavaju sakriti i izbjeći bilo kakve posljedice", kazao je neimenovani dužnosnik.

Kako bi pojačale međunarodni pritisak, SAD namjeravaju u Vijeću sigurnosti UN-a sastaviti nacrt rezolucije o Darfouru s drugim članicama.

A nakon što je Powell napustio glavni sudanski grad, u Khartum je doputovao glavni tajnik UN-a Kofi Annann u okviru slične misije, pokazujući visoku razinu interesa za sudbinu dva milijuna Darfouraca koji su pogođeni sukobom.

(Hina) xbis ydgk

Pročitajte više