SAD: Rusi postaju sve očajniji

Foto: Profimedia

SJEDINJENE Države upozorile su da će uvesti sankcije protiv kompanija i država koje sudjeluju u iranskom programu razvoja dronova nakon što je Rusija koristila smrtonosne iranske dronove kamikaze u napadima na Kijev, javlja AFP. 

"Svatko tko posluje s Iranom i ima ikakve veze s razvojem dronova ili balističkih projektila odnosno prebacivanjem oružja iz Irana u Rusiju trebao bi biti jako pažljiv. SAD neće oklijevati u uvođenju sankcija ili poduzimanja drugih koraka protiv onih koji to rade", rekao je glasnogovornik State Departmenta Vedant Patel novinarima.

"Rusko jačanje savezništva s Iranom je nešto što bi cijeli svijet, a naročito zemlje regije, trebao vidjeti kao značajnu prijetnju", rekao je Patel.

Ukrajinski dužnosnici objavili su da je u jučerašnjim napadima dronovima na Kijev ubijeno četvero ljudi, uključujući par koji je očekivao dijete. Stotine manjih gradova i sela diljem zemlje ostale su bez struje.

"To je znak da je Rusija sve očajnija"

Američki šef diplomacije Antony Blinken rekao je da su napadi dronovima pokazali potrebu da se Ukrajincima pomogne "svime što je moguće" u jeku ofenzive protiv ruskih okupatora uoči dolaska zime.

"Rusi napadaju kritičnu infrastrukturu poput elektrana, bolnica i drugih objekata koji trebaju ljudima za svakodnevni život, a nisu vojne mete", rekao je Blinken jučer novinarima

"To je znak da je Rusija sve očajnija, ali pokazuje i koliko nisko je spremna spustiti se što se tiče ciljanja civila i civilne infrastrukture", rekao je Blinken.

Pročitajte više