SAD: Rusija je u Ukrajini koristila kemijsko oružje za gušenje. Kremlj: Nije istina

Ilustracija: Shutterstock

SAD je optužio Rusiju da je na bojištu u Ukrajini koristila kemijsko oružje te da je time prekršila međunarodne zakone koji zabranjuju njegovu uporabu, prenosi BBC.

Dužnosnici State Departmenta rekli su da je Rusija koristila sredstvo za gušenje klorpikrin kako bi imala prednost na bojnom polju u Ukrajini.

Optužbe, za koje su američki dužnosnici rekli da nisu "izolirani" incident, u suprotnosti su s Konvencijom o kemijskom oružju (CWC), koju je Rusija potpisala.

Kremlj: Optužbe SAD-a su neutemeljene

Kremlj je optužbe odbacio nazvavši ih "neutemeljenima". Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u Moskvi da Rusija ostaje pri svojim obvezama prema CWC-u, koji državama zabranjuje razvoj ili nabavu kemijskog oružja. Oko 193 države ratificirale su konvenciju.

Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW), globalni regulator koji nadzire provedbu CWC-a, kaže da je kemijsko oružje tvar koja se koristi za namjernu smrt ili ozljedu zbog svojih toksičnih svojstava.

Što je klorpikrin?

Klorpikrin, za koji SAD kaže da ga je Rusija koristila da bi istjerala ukrajinske snage s utvrđenih položaja, uljasta je tvar koja se široko koristila tijekom Prvog svjetskog rata.

Uzrokuje iritaciju pluća, očiju i kože te može uzrokovati povraćanje, mučninu i proljev, prema američkom Centru za kontrolu bolesti (CDC).

Korištenje kemikalije u ratu izričito je zabranjeno prema CWC-u, a OPCW je naveo kao sredstvo za gušenje. State Department je također rekao da je Moskva redovito koristila "agense za suzbijanje nereda" ili suzavac tijekom rata, piše BBC.

Biden ranije obećao da će Putin platiti visoku cijenu ako doista odobri upotrebu kemijskog oružja

Američki predsjednik Joe Biden prethodno je upozorio Rusiju da ne koristi kemijsko oružje u Ukrajini.

U ožujku 2022., tjednima nakon što je Moskva pokrenula svoju invaziju, Biden je obećao da će ruski predsjednik Vladimir Putin platiti visoku cijenu ako doista odobri upotrebu kemijskog oružja.

"Odgovorili bismo ako ga upotrijebi. Priroda odgovora ovisila bi o prirodi korištenja", rekao je Biden.

Izvještaji pokazuju da je Moskva ignorirala upozorenje

No, postojali su dosljedni izvještaji da je Moskva ignorirala to upozorenje. Pomoćnik američkog državnog tajnika za kontrolu naoružanja Mallory Stewart ranije je rekao da je Rusija u sukobu koristila sredstva za suzbijanje nereda.

Ukrajina tvrdi da su se njezine trupe posljednjih mjeseci suočile s rastućim kemijskim napadima. Novinska agencija Reuters izvijestila je ranije ove godine da su ruske snage upotrijebile granate napunjene suzavcem CS i CN.

U izvješću se dodaje da je najmanje 500 ukrajinskih vojnika liječeno zbog izloženosti otrovnim plinovima, a da je jedan preminuo nakon što se ugušio suzavcem. Državno ministarstvo je sankcioniralo tri ruska tijela povezana s državnim programom biološkog i kemijskog oružja zbog njihove povezanosti s proizvodnjom kemijskih agenasa. Sankcionirane su i druge tvrtke koje su doprinijele državnim tijelima.

Godine 2017. OPCW je rekao da je Rusija uništila posljednje zalihe oružja iz doba Hladnog rata, kao što je zahtijevano prema CWC-u. Od iste godine je Rusija optužena za najmanje dva kemijska napada - napad u Salisburyju na bivšeg sovjetskog obavještajca i trovanje pokojnog ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navalnog 2020.

Pročitajte više