SAD: Rusija priprema testiranje moćnog nuklearnog torpeda

Foto: Profimedia

SAD je proteklih tjedana promatrao ruske mornaričke brodove kako se pripremaju za moguću probu novog torpeda na nuklearni pogon, rekao je za CNN viši američki dužnosnik. Među plovilima koja su sudjelovala u pripremama bio je Belgorod, podmornica s krstarećim projektilima modificirana za specijalne operacije, koja može lansirati torpedo Poseidon.

Prošlog su tjedna primijećeni brodovi koji napuštaju područje testiranja u Arktičkom moru i vraćaju se u luku bez provođenja testa. SAD vjeruje da su Rusi možda naišli na tehničke poteškoće.

Pokušat će izvesti test?

"Ovo se može promatrati kao dio šire slike i nedavne vojne prakse Rusije, slanja loše obučenih i nedovoljno opremljenih trupa u Ukrajinu", rekao je zapadni diplomat za CNN. "Ruska vojna industrija prolazi kroz teška vremena, a također možemo vidjeti da zapadne sankcije na visokotehnološku vojnu robu imaju učinka i moraju se nastaviti."

Američki dužnosnici rekli su da bi Rusija mogla ponovno pokušati testirati torpedo. Torpedo Poseidon je podvodno vozilo bez posade na nuklearni pogon koje može nositi i konvencionalno i nuklearno streljivo. Njegov nuklearni pogonski sustav daje mu gotovo neograničen domet.

SAD ne vjeruje da bi bilo koji test uključivao detoniranje nuklearne naprave. 

Pročitajte više