SAD se još nada potpori saveznika

Američki državni tajnik Colin Powell rekao je u srijedu kako se još uvijek nada da će američki saveznici poduprijeti vojnu akciju u Iraku, ali da se trenutak odluke ovako ili onako brzo približava.

Svjedočeći pred Odborom za vanjske odnose Zastupničkog doma američkog Kongresa Powell je kazao kako namjerava krajem tjedna zatražiti da ministri vanjskih poslova Francuske i Njemačke kažu koliko bi još vremena dali UN-ovim inspektorima u Iraku ili samo nastoje pružiti prigodu Iraku da se izvuče.

´To ću im pitanje postaviti u petak´, rekao je Powell.

Glavni UN-ovi inspektori Hans Blix i Mohamed ElBaradei u petak izvješćuju Vijeće sigurnosti UN-a u New Yorku o dosadašnjem napretku u inspekciji iračkog oružja.

Powell je odbacio zahtjeve nekih europskih zemalja da se poveća broj inspektora UN-a u Iraku kako bi se Irak razoružao.

´Nije u pitanju broj inspektora´, rekao je on. ´Blix nije tražio dodatne inspektore´.

´Stvar je u nedostatku iračkog poštivanja obveze´ da se razoruža, rekao je Powell.

´Približavamo se trenutku odluke Vijeća sigurnosti UN i nametanja njegove volje zemljama poput Iraka´, kazao je on. ´Približavamo se odlučujućem trenutku glede toga hoće li ovo pitanje biti riješeno mirno ili vojnim sukobom´.

O sporu s Francuskom, Njemačkom i Belgijom koje u NATO-u blokiraju pomoć Turskoj oko pripreme za moguću vojnu akciju u Iraku, Powell je rekao da će Turska u svakom slučaju dobiti pomoć.

´Turska će biti branjena´, kazao je on. ´Već smo odlučili kako to učiniti.´

On je dodao kako bi bilo mnog bolje kada bi NATO djelovao kao savez, a ne dopustio da tri zemlje blokiraju preostalih 16.

Pročitajte više