SAD se protivi da Libija predsjeda tijelom UN-a za ljudska prava

SJEDINJENE DRŽAVE se protive libijskoj kandidaturi za predsjedavajućeg Povjerenstva UN-a za ljudska prava, zbog njezinog kršenja ljudskih prava, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Glasnogovornik Richard Boucher je na konferenciji za novinare rekao da Sjedinjene Države traže da se osigura vjerodostojnost Povjerenstva te da će pozvati njegove članove da glasuju protiv libijske kandidature, kada se u siječnju i same vrate u Povjerenstvo.

´Vrlo dobro je poznato koliko je Libija kršila ljudska prava. Ta zemlja je, također, pod sankcijama UN-a jer tek treba ispuniti uvjete vezane za bombaški napad na zrakoplov Pan Am 103. Ne možemo nagraditi takvo užasno ponašanje čelnim mjestom, u ovom slučaju u najznačajnijem međunarodnom tijelu za ljudska prava´, rekao je Boucher.

Prema njegovim riječima ispunjenje uvjeta UN-a podrazumijeva prihvaćanje odgovornosti i plaćanje odštete za bombaški napad 1988. na zrakoplov Pan Am 103 za koji se okrivljuje Libija.

On je kazao da se do sada predsjedavajućeg Povjerenstva uvijek izglasavalo aklamacijom, ali da će Sjedinjene Države u slučaju Libije tražiti glasovanje u Ženevi.

Boucher je rekao da su Sjedinjene Države već iskazale zabrinutost zbog izbora Libije Afričkoj skupini u Povjerenstvu koja u siječnju preuzima predsjedanje.

Pročitajte više