SAD: SEEBRIG mora biti spreman djelovati i izvan Balkana

SJEDINJENE Države žele da vojna postrojba zemalja jugoistočne Europe SEEBRIG bude spremna za djelovanje i izvan regije, glavna je poruka američkoga izaslanstva na Ministarskom sastanku inicijative za regionalnu suradnju na području obrane (SEDM), održanome u srijedu u Zagrebu.

"Svijet se sve više globalizira i zato mi želimo da SEEBRIG bude spreman djelovati i izvan Balkana", rekao je Ian Brzezinski koji je na 8. ministarskom sastanku zemalja Procesa SEDM-a predvodio američko izaslanstvo umjesto ministra obrane Donalda Rumsfelda.

Brigada zemalja jugoistočne Europe SEEBRIG utemeljena je radi sudjelovanja u mirovnim i humanitarnim operacijama pod vodstvom NATO-a ili Zapadnoeuropske unije, uz mandat UN-a ili OESS-a.

Hrvatska u brigadi SEEBRIG uz SAD i Sloveniju sudjeluje kao promatrač, a vojnike za postrojbu daju Albanija, Bugarska, Grčka, Italija, Makedonija, Rumunjska i Turska.

Na kraju konferencije, u zajedničkoj ministarskoj izjavi koja je prema riječima hrvatske ministrice obrane Željke Antunović usvojena "u jednostavnoj i kooperativnoj atmosferi usuglašavanja", izražena je podrška operacijama NATO-a i Europske unije i naglašena važnost SEDM-a i SEEBRIG-a u jačanju stabilnosti i sigurnosti u regiji.

Američko je izaslanstvo izvijestilo sudionike ministarske konferencije o stanju u Afganistanu i Iraku, a ministri SEDM-a složili su se da je obnova nužna za stabilnost u objema tim zemljama i izrazili spremnost na nastavak suradnje u borbi protiv međunarodnoga terorizma, kaže se u zajedničkoj izjavi.

Forum ministara obrane jugoistočne Europe je političko-vojna inicijativa kojoj je osnovna zadaća jačanje suradnje država jugoistočne Europe te Italije i SAD-a na području obrane s konačnim ciljem bržeg uključenja u transatlantske integracije, osobito u NATO.

U SEDM-u sudjeluju Albanija, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Italija, Makedonija, Rumunjska, SAD, Slovenija i Turska, te Ukrajina i Moldavija kao promatrači.

SEDM je ustanovljen 1996. godine u Tirani s ciljem bolje suradnje oružanih snaga zemalja balkanske regije, a Hrvatska mu je kao deseta članica pristupila 2000. na sastanku u Solunu.

Idući ministarski sastanak SEDM-a trebao bi se održati u prosincu 2004. u Sloveniji.

Pročitajte više