SAD smatra odlazak Taylora bitnim za stabilnost Liberije

SJEDINJENE Države smatraju da je odlazak liberijskog predsjednika Charlesa Taylora bitan za stabilnost Liberije u kojoj su Sjedinjene Države spremne sudjelovati u postizanju mira, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik State Departmenta.

"Taylorov odlazak je bitan čimbenik za postizanje stabilnosti stanja. A to treba učiniti što je prije moguće, ali očigledno na način da se izbjegne kaos i poveća stabilnost", rekao je novinarima Richard Boucher.

Sjedinjene Države bi željele da Taylor odstupi i otvori mogućnost za slanje mirovnih snaga kao bi se okončao dugogodišnji građanski rat u Liberiji.

Boucher je kazao kako je američki državni tajnik Colin Powell razgovarao o Liberiji nekoliko puta s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Kofijem Annanom, a jednom i s nigerijskim predsjednikom Olusegunom Obasanjom.

Američki predsjednik George W. Bush je ranije rekao kako Taylor mora predati vlast u zemlji kako bi se postigao mir. Taylor je u nedjelju prihvatio ponudu za azil u Nigeriji, ali nije rekao kada će otići.

"Mislimo da Taylor mora otići", kazao je Boucher.

Sjedinjene Države su iskazale spremnost poslati svoje vojnike koji bi sudjelovali u okviru mirovnih snaga koje bi vodile zapadnoafričke zemlje u postizanju mira i stabilizaciji Liberije.

Boucher je kazao kako predsjednik Bush još nije donio odluku o sudjelovanju Sjedinjenih Država u eventualnim mirovnim operacijama u Liberiji koje bi trebale donijeti mir ovoj zapadnoafričkoj zemlji od 3 milijuna stanovnika u kojoj već deset godina traje građanski rat.

Skupina od 20 američkih vojnih stručnjaka za civilna pitanja, te 15 marinaca za protuterorističko djelovanje je u ponedjeljak doputovala u Liberiju kako bi procijenila stanje i mogućnost za

raspoređivanje američkih vojnika u sklopu mirovnih snaga koje bi trebale donijeti mir i stabilnost zemlji.

(Hina) sl br

Pročitajte više