SAD sutra najavljuje plan za 25 puta brži internet



AMERIČKI regulatori sutra će predstaviti ambiciozni plan zakonodavne reforme koja će označiti revoluciju pristupa širokopojasnom internetu, a korisnici će u doglednoj budućnosti moći skinuti filmove u roku od nekoliko minuta, za razliku od nekoliko sati.

Savezna agencija za komunikacije (FCC) sutra će predstaviti nacionalni širokopojasni plan, seriju prijedloga zakonodavcima. Iako se ne znaju točno svi detalji, zna se da je jedan od planova povećanje brzine širokopojasnog prijenosa podataka za 25 puta od sadašnjeg prosjeka.

> Video: Cisco Systems najavio revolucionarni novi router

Velika reforma

Reforma telekomunikacijskog zakonodavstva u SAD-u vjerojatno je jedan od najvažnijih događaja za internet u njegovoj povijesti. Radi se, kako kažu analitičari, o jedinstvenom događaju, koji će uvelike promijeniti i način na koji se koristi internet, ali istodobno i predstaviti velike probleme telekomunikacijskim kompanijama. Za očekivati je da će primjer SAD-a slijediti i ostale zemlje svijeta.

Neki detalji plana razljutili su velike telekomunikacijske kompanije u SAD-u, kao što su AT&T i Qwest Communications International, koji su vrlo negativno reagirali na najavu o povećanju brzine širokopojasnog interneta. Julius Genachowski, ravnatelj FCC-a, najavio je kako plan sadrži odredbu po kojoj bi u 100 milijuna američkih domova brzina pristupa trebala sa sadašnjih prosječnih 4 megabita po sekundi (Mbps) biti povećana na 100 Mbps u razmaku od deset godina.


Sukobi

Qwest je najavu nazvao "pukim sanjarijama", a AT&T je odbacio prijedlog, rekavši kako bi se FCC trebao "oduprijeti ekstremnim oblicima regulacije". No, otkad je FCC počeo s najavama, jedan od najvećih proizvođača telekomunikacijske opreme, Cisco Systems, najavio je novi router, dvanaest puta jači od bilo kojeg konkurentskog, što daje naslutiti da se svi lagano pripremaju  za velike promjene. Google je također najavio izradu super brze internet mreže kojim će pokazati kako se novi, iznimno brzi internet, može strukturirati.

FCC također namjerava osigurati da ključne institucije, kao što su zgrade državne uprave, škole, bolnice i knjižnice, imaju brzine od oko jednog gigabita po sekundi. I to bi trebalo biti ostvareno do 2020. godine.

FCC ima neke zakonodavne ovlasti, ali za provođenje punog prijedloga vjerojatno će se morati sastajati Kongres, koji je i naručio novi paket zakona. Administracija Baracka Obame također je pohvalila plan, spomenuvši kako će otvoriti brojna radna mjesta, a očekuje se da bi iz Bijele kuće moglo doći oko devet milijardi dolara za provedbu plana.

Pročitajte više