Njemačka: Šaljemo tenkove Ukrajini ako to učini SAD. Pentagon: Nema ih smisla slati

Foto: EPA

SAD dovršava definiranje novog paketa vojne pomoći Ukrajini vrijednog 2.5 milijardi dolara, koji će uključivati borbena vozila Stryker i više borbenih vozila pješaštva Bradley, izvijestio je CNN pozivajući se na dva anonimna američka dužnosnika. Prema ranijim neslužbenim informacijama, paket neće uključivati tenkove Abrams. 

"Jednostavno nema smisla da u ovome trenutku SAD isporuči tenkove M1 Abrams Ukrajini", rekla je Sabrina Singh, dužnosnica iz Pentagona, nakon što su njemačke vlasti navele da neće isporučiti tenkove Ukrajini dok to ne učini i SAD.

"U konačnici to je odluka Njemačke"

"Kao što znate, šaljemo borbena vozila Bradley. U konačnici to je odluka Njemačke, ona ima pravo odlučiti koju će sigurnosnu pomoć pružiti. Mislim da svakako činimo sve što možemo kako bismo pružili podršku Ukrajini u onome što joj je potrebno", dodala je.

Podsjetimo, Njemačka je navodno postavila slanje tenkova Abrams kao uvjet SAD-u da bi ona poslala svoje tenkove Leopard. Naime, Njemačka je poručila da će dati zeleno svjetlo za slanje tenkova Leopard njemačke proizvodnje u Ukrajinu ako Sjedinjene Države pristanu poslati vlastite tenkove Abrams, rekao je vladin dužnosnik za Reuters.

Pročitajte više