SAD tuži velike banke zbog hipoteka, investitori se odmah zabrinuli

SAD planira podići tužbe protiv više od deset većih američkih banaka zbog nedostatne provjere kvalitete hipotekarnih vrijednosnica koje su prodavale ulagačima u vrijeme procvata sektora nekretnina.

Savezna agencija za financiranje stanogradnje tvrdi da su banke, među kojima su i Bank of America te JPMorgan Chase, znale da vrijednosnice nisu bile dobre kvalitete.

New York Times piše da bi tužbe mogle biti podigute već danas. Agencija koja nadgleda poslovanje hipotekarnih divova Fannie Mae i Freddie Mac optužuje banke za nedovoljnu provjeru kvalitete vrijednosnica osiguranih hipotekama koje su prodavale ulagačima u razdoblju prije izbijanja krize u 2008.

Fannie Mae i Freddie Mac izgubile su više od 30 milijardi dolara, djelomice zahvaljujući tim transakcijama, i morala ih je spašavati američka vlada.

Najava tužbi protiv banaka zabrinula je i investitore koji se boje da bi banke mogle biti prisiljene isplaćivati milijarde dolara odšteta pa su zabilježeni padovi cijena dionica europskih banaka.

Pročitajte više