Američki tajni agent uhvatio člana Yakuze. "Planirao je krijumčariti 50 tona uranija"

Foto: Southern District of New York

Američki tužitelji optužili su navodnog člana japanske mafije za planiranje krijumčarenja nuklearnih materijala. Vjeruju da je 60-godišnji Takeshi Ebisawa pokušao prodati uranij i plutonij za koje je vjerovao da će biti prebačeni u Iran, gdje će poslužiti u izradi nuklearne bombe, prenosi BBC.

Ebisawa i njegov partner Somphop Singhasiri optuženi su za krijumčarenje droge i oružja u travnju 2022. Ako se Ebisawi dokaže krivnja, čeka ga doživotni zatvor.

Američki tužitelji tvrde da je Ebisawa, koji je trenutno u zatvoru u Brooklynu, visokopozicionirani član japanske kriminalne organizacije poznate kao Yakuza, koja djeluje u Šri Lanki, Mjanmaru, Tajlandu i SAD-u.

Pokušali su nuklearni materijal prodati agentu DEA-a

Američko Ministarstvo pravosuđa tvrdi da je Ebisawa sa svojim saveznicima 2020. u Tajlandu tajnom agentu Američke agencije za suzbijanje droge (DEA) pokazao uzorke nuklearnih materijala. Agent se predstavljao kao krijumčar droge i oružja koji ima veze s iranskim generalom.

Radilo se o 50 tona "tamne kamene tvari", čija se vrijednost procjenjuje na 6,32 milijuna eura. 

Nuklearne uzorke, koji su došli iz Mjanmara, zaplijenila je tajlandska vlada te su predani američkim istražiteljima. U američkom laboratoriju potvrđeno je da materijal sadrži uranij i plutonij. 

Tužitelji tvrde da je Ebisawa pokušao nabaviti veliku količinu oružja u ime neke pobunjeničke skupine u Mjanmaru. Oružje je uključivalo zemlja-zrak projektile, jurišne puške, snajpere, strojnice, rakete različitih kalibara i raznu taktičku opremu.

"Zastrašujuće je pomisliti kakve bi bile posljedice da je uspio u naumu. Krijumčari će odgovarati za ugrožavanje američke nacionalne sigurnosti", rekao je pomoćnik glavnog tužitelja Matthew G. Olden.

Protiv Ebisawe podignute su optužnice za planiranje međunarodnog krijumčarenja nuklearnog materijala, uvoz narkotika, zavjeru, prijevoz i posjedovanje protuzračnih projektila te pranje novca.

Njegov partner, 61-godišnji Tajlanđanin Somphop Singhasiri, optužen je za posjedovanje droge i oružja.

Ebisawa i Singhasiri danas će biti saslušani u New Yorku.

Pročitajte više