SAD ublažava politiku prema korisnicima marihuane

AMERIČKO Ministarstvo pravosuđa dalo je smjernice tužiteljima u 14 američkih država gdje je dopuštena  upotreba marihuane u medicinske svrhe, da kažnjavaju švercere droge, a ne pacijente ili medicinske radnike, javljaju američki mediji.

Dopis je uputio zamjenik glavnog tužitelja David Ogden tužiteljima u Aljaski, Kaliforniji, Koloradu, Havajima, Mainu, Michiganu, Montani, Nevadi, New Meksiku, Nevadi, Oregonu, Rhode Islandu, Vermontu i Washingtonu.

Prema švercerima nema tolerancije

"Više neće biti prioritet državnih tijela progoniti pacijente s teškim bolestima ili njihove medicinske skrbnike koji slijede državne zakone o medicinskoj upotrebi marihuane. Ali nećemo tolerirati švercere droge koji se skrivaju iza maske poslušnosti zakonu kako bi prikrili ilegalne aktivnosti", rekao je glavni tužitelj Eric Holder.

Kalifornija je posebno bila problematična po tom pitanju, jer državna vlast nije znala što učiniti s rastućim brojem ordinacija gdje se provodilo liječenje marihuanom.

Korak prema legalizaciji?

Ova politika je znatan odmak od stavova Busheve administracije, poduprte odlukom Vrhovnog suda, prema kojoj federalni agenti imaju pravo progoniti korisnike marihuane svaki put kad se prekrši zakon o drogama.

Nacionalna organizacija za reformu zakona o marihuani koja se zalaže za legalizaciju kanabisa objavila je da je ova odluka "velika pobjeda za građane koji podupiru zakonsku reformu o kanabisu".

Pročitajte više