SAD ulaže 250 milijardi dolara u spas banaka

PLAN po kojem će američka vlada uložiti 250 milijardi dolara u kupnju dionica banaka u utorak je objavio predsjednik George Bush. Cilj plana "teškog" 250 milijardi dolara je stabilizacija financijskog sustava i oporavka gospodarstva.

Bush je pritom objavio: "Savezna vlada uzet će dio od 700 milijardi dolara iz plana za financijsku sanaciju, kako bi ubrizgala kapital u banke kupujući dioničke udjele. Taj novi kapital pomoći će zdravim bankama da nastave kreditirati poduzeća i potrošače".

Prilikom pojašnjenja plana Bush je naglasio kako su to samo kratkoročne mjere s ciljem osiguranja vitalnosti američkog bankarskog sustava. Nakon stabiliziranja tržišta bankama će biti pružena mogućnost da otkupe te dionice od države. Polovina tih novaca određena je za kupnju devet najvećih američkih banaka dok drugi dio otpada na ostatak banaka.

Uz projekt vrijedan 250 milijardi dolara, Bush je objavio i druge vladine mjere poput jamstva za većinu novih zaduženja banaka u naredne tri godine te neograničeno jamstvo državne depozitarne agencije - FDIC za beskamatne račune u bankama, koje uglavnom koriste poduzeća.

Cilj ovih projekata je vraćanje povjerenja u banke u svrhu njihovog međusobnog posuđivanja, ali i kreditiranja klijenata. "Žalimo što moramo poduzimati takve akcije. To nije ono što želimo, ali je to ono što se mora učiniti da obnovimo povjerenje u financijski sustav zemlje", kazao je Henry Paulson, ministar financija.

V.M.

Pročitajte više