SAD upozorava građane da mogu biti uhićeni bez razloga u Kini

Foto: Hina/EPA

SJEDINJENE Države u četvrtak su ponovno izdale upozorenje Amerikancima koji putuju u Kinu da budu oprezni zbog "proizvoljne" primjene zakona u toj zemlji, u kontekstu uhićenja dvojice Kanađana.

State Department naglašava da se američki građani koji putuju u Kinu izlažu opasnostima "primjene proizvoljnih lokalnih zakona", iznenadnim zabranama izlaska iz zemlje i uznemiravanjima.

Novo upozorenje uključuje "dodatna pojašnjenja opasnosti proizvoljnih uhićenja i zabrane izlaska iz zemlje", rekla je za AFP glasnogovornica State Departmenta.

Kina uhitila dvojicu Kanađana kao odmazdu za uhićenje direktorice Huaweija?

"U većini slučajeva američki državljani otkriju da im je zabranjen izlazak iz zemlje u trenutku kada žele otputovati iz Kine i ne mogu znati koliko će zabrana trajati", piše u upozorenju. 

Kineske vlasti su prošlog mjeseca uhitile dvojicu Kanađana, jednog bivšeg diplomata i jednog poslovnog čovjeka, službeno optužene za aktivnosti koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost.

Brojni promatrači smatraju ta uhićenja odmazdom za privođenje u Kanadi financijske direktorice kineskog telekomunikacijskog diva Huaweia, Meng Wanzhou, na zahtjev američkog pravosuđa.

Pročitajte više