SAD: Veleposlanik Grdešić posjetio National Geographic

HRVATSKI veleposlanik u SAD-u Ivan Grdešić posjetio je jučer u Washingtonu sjedište društva National Geographic i s njegovim čelništvom razgovarao o hrvatskom izdanju časopisa National Geographic te planovima društva za proširenje suradnje s Hrvatskom.

Američki su domaćini izrazili veliko zadovoljstvo poslovanjem hrvatskog izdanja National Geographica i zahvalnost hrvatskim vlastima na potpori u pristupu učeničko-studentskoj populaciji u Hrvatskoj, kojoj časopis često služi i kao nastavno sredstvo.

"Broj pretplatnika na časopis u Hrvatskoj iznosi 12.000, odnosno 5.000 više no što je planirano, dok je ukupni broj prodanih primjeraka premašio naš poslovni plan čak za 30 posto", rekao je izvršni potpredsjednik društva Terrence Adamson.

Veleposlanik Grdešić rekao je kako je uvjeren da će hrvatsko izdanje magazina osim edukativne uloge pridonijeti i promicanju hrvatskih prirodnih ljepota, povijesti, znanosti i kulture.

Domaćini, među kojima je bio i urednik National Geographica William Allen, su istaknuli kako im u potrazi za zanimljivim temama najviše pomažu lokalni uredi Društva, a hrvatskog su veleposlanika upoznali i s poslovnim planovima za pokretanje dječje verzije magazina na hrvatskom jeziku.

Bilo je riječi i o proširivanju suradnje na području znanstvenih istraživanja i projekata koje društvo financira širom svijeta. National Geographic je do sada dodijelio sredstva za petnaestak istraživačkih projekata u Hrvatskoj.

National Geographic Magazine je ugledan popularno-znanstveni časopis namijenjen ljubiteljima prirode, povijesti i zemljopisa, a postoji od 1888. Hrvatsko izdanje pokrenuto je krajem 2003. kao 25. međunarodno izdanje ovog globalnog časopisa, a u njemu se uz svjetske nalaze i reportaže hrvatskih autora i fotografa. Prvi tekst koji spominje Hrvatsku u National Geographicu pojavio se davne 1908.

Pročitajte više