SAD vratio Iraku tisuće ukradenih antikviteta

Screenshot: Time/United States Department of Justice

AMERIČKE vlasti su u srijedu iračkoj vladi službeno vratile oko 3800 artefakata iz mezopotamske ere koje je u Sjedinjene Države ilegalno uvezao Hobby Lobby, lanac trgovina za uređenje stana.
 
Među njima je veći broj valjkastih pečata i ploča s klinastim pismom iz mezopotamskog grada Irisagriga koji potječu iz razdoblja od 2100. do 1600. prije Krista, priopćila je američka carinska služba.
 
Svi su predmeti predani iračkom veleposlaniku u SAD-u Fareedu Yasseenu na svečanosti koju je organizirao američki carinski ured.
 
"Ovi su nam predmeti veoma važni i moraju se vratiti Iraku koji je njihov zakonski vlasnik", rekao je veleposlanik.
 
 
 
Hobby Lobby pristao vratiti artefakte i platio kaznu od tri milijuna dolara 
 
Lanac trgovina Hobby Lobby sa sjedištem u Oklahomi u SAD-u u srpnju 2017. je pristao vratiti oko 5000 ilegalno uvezenih predmeta iz mezopotamskog doba i platiti kaznu od tri milijuna dolara.
 
Njegov osnivač i vlasnik David Green, koji je otvorio svoj muzej, potpisao je nakon putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate 2010. ugovor o kupnji većeg broja antikviteta za 1,6 milijuna dolara.
 
 
Artefakti su isporučeni s lažnim carinskim deklaracijama, rekao je savezni tužitelj Brooklyna Richard Donoghue.
 
Ovo je šesti povrat umjetnina Iraku koji organizira američka carina. Od 2008. do 2015. SAD je u pet navrata vratio oko 1200 predmeta, objavila je carinska služba.

Pročitajte više