SAD za kaos u Nikaragvi okrivio predsjednika Ortegu i njegovu ženu

Foto: Hina/EPA

SJEDINJENE Države rekle su da su za nasilje u Nikaragvi "odgovorni" nikaragvanski predsjednik Daniel Ortega i njegova supruga Rosario Murillo, koja obnaša dužnost potpredsjednice.

"Sjedinjene Države odlučno osuđuju nasilje koje se događa u Nikaragvi i zlouporabu ljudskih prava Ortegina režima" kao odgovor na političke prosvjede, ističe se u priopćenju Bijele kuće.

U prosvjedima protiv predsjednika Daniela Ortege, koji već tri mjeseca potresaju Nikaragvu, poginulo je više od 300 ljudi, a 2000 je ranjeno.

"Predsjednik Ortega i potpredsjednica Murillo su na kraju odgovorni za provladinu miliciju koja je grubo postupala s vlastitim narodom", upozorila je Bijela kuća.

Washington je već uveo financijske sankcije i vizna ograničenja za više nikaragvanskih visokih dužnosnika.

"SAD podupire narod Nikaragve, pa i članove sandinističke stranke koji pozivaju na demokratske reforme i prekid nasilja", dodaje se u izvješću.

Prosvjedni pokret koji je 18. travnja počeo protiv mirovinske reforme od koje se poslije odustalo, brzo se proširio, a privukao je sve koji su bili nezadovoljni zbog toga što je Ortega, 72-godišnji bivši gerilac, 2007. prigrabio svu vlast, kao i u razdoblju od 1979. do 1990.

On je u ponedjeljak u razgovoru za televiziju Fox News odbio pozive na ostavku, rekavši da kani završiti mandat koji mu istječe 2021., dok ulica traži njegov odlazak i raspisivanje prijevremenih izbora.

Pročitajte više