SAD žele da se Iraku oprosti većina vanjskog duga

ADMINISTRACIJA američkog predsjednika Georga W. Busha smatra da većina iračkog vanjskog duga mora biti oproštena kako bi se osigurala stabilnost te zemlje, ali ne navodi koliki bi postotak ukupnog duga trebao biti oprošten, izjavio je u utorak jedan američki dužnosnik.

Zahtijevajući da mu se ne spominje ime, taj je dužnosnik rekao da Međunarodni monetarni fond (MMF) već razgovara s kreditorima oko "vrlo detaljne analize održivosti iračkog duga".

Irački dug procjenjuje se na oko 120 milijardi dolara, a od Washingtona se očekuje da izvrši pritisak na strane kreditore da oproste najmanje 80 posto duga kako bi se prijelazna iračka vlada moga pripremiti za preuzimanje vlasti krajem lipnja.

"Onako kako mi gledamo, mislim da je jasna nužnost smanjenja većine iračkog duga, s obzirom na budućnost iračkih prihoda od nafte i cijenu podizanja ratom porušene zemlje", rekao je američki dužnosnik.

Irak može godišnje na nafti zaraditi oko 20 milijardi dolara, ali trenutno ima malo drugih ekonomskim kapaciteta, dodao je.

"Same brojke pokazuju da ako se želi održati stanje duga u Iraku, morat će se smanjiti većina duga", rekao je dužnosnik, koji sudjeluje na sastanku vođa zemalja članica skupine G8.

Pročitajte više