SAD želi Kijevu poslati oružje zabranjeno u 120 zemalja, reagirao Human Rights Watch

Foto: Shutterstock

New York Times je danas izvijestio da SAD planira opskrbiti Ukrajinu kazetnim streljivom, koje je zabranjeno u više od 120 zemalja jer može neselektivno prouzročiti smrt na velikom području. 

Oružje, koje se prvi put koristilo tijekom Drugog svjetskog rata, obično ispušta veliki broj manjih bombica te je poznato po velikom broju civilnih žrtava. Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch je danas objavila izvješće u kojem navodi da su i ruske i ukrajinske snage koristile kazetnu municiju koja je uzrokovala smrt i ozbiljne ozljede civila. 

"Kazetno streljivo koje koriste Rusija i Ukrajina uzrokuje smrt civila" 

"Kazetno streljivo koje koriste Rusija i Ukrajina uzrokuje smrt civila. Obje strane bi trebale odmah prestati s njihovom uporabom, a ne pokušavati nabaviti još više ovog neselektivnog oružja", rekla je Mary Wareham iz Human Rights Watcha, a prenosi The Guardian. 

Ukrajina je nedavno pozvala članove Kongresa da izvrše pritisak na administraciju predsjednika Joea Bidena kako bi on odobrio slanje konvencionalnog streljiva s dvostrukom namjenom. "Slanje tog oružja neizbježno bi prouzročilo dugoročnu patnju civila i potkopalo međunarodnu osudu njegove uporabe", navodi organizacija. 

Pročitajte više