SAD želi uz pomoć Rusije ponovo pokušati uspostaviti primirje u Siriji

Foto: Hina

SAD je u petak priopćio da nakon fatalnog bombardiranja bolnice u Alepu raspravlja s Rusijom o pokušaju obnove primirja u Siriji.

"Nadamo se da ćemo iznova pokrenuti taj sporazum (...) možemo ponovo stvoriti ozračje za sveobuhvatni prestanak neprijateljstava", priopćio je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

Visoki dužnosnik State Deparmenta je kazao da SAD pokušava naći način za obustavu borbi u Latakiji i istočnoj Ghouti, nedaleko od Damaska, kao uvod u prestanak neprijateljstava širom zemlju, uključujući i u Alepu.

"Ovo je tek test, očito, da želimo raditi na primirju i predano radimo kako bi taj test uspio", kazao je dužnosnik. Po njegovim riječima, SAD pokušava zaustaviti nasilje i u ostalim dijelovima zemlje, posebice u Alepu, poprištu najžešćeg nasilja.

O primirju su telefonski razgovarali američki državni tajnik John Kerry i njegov ruski kolega Sergej Lavrov. Za sada nije jasno što je dogovoreno o Latakiji i istočnom predgrađu Ghouti i tko je to dogovorio. Sirijska vojska je najavila stupanje na snagu "režima zatišja"  od jedan sat ujutro u subotu, ističući da se to ne odnosi na Alepo.

 

Pročitajte više