SAD bijesan zbog ruskog prekida važnog sporazuma

Foto: EPA

SJEDINJENE Države optužile su Rusiju da hranu pretvara u oružje nakon što je Moskva objavila da obustavlja provedbu sporazuma o žitu uz posredovanje UN-a, koji je doveo do izvoza više od 8 milijuna tona žita iz Ukrajine tijekom rata i srušio skokove globalne cijene hrane.

Associated Press je izvijestio da je rusko ministarstvo obrane kao razlog za potez navelo navodni ukrajinski napad dronovima u subotu na brodove ruske Crnomorske flote usidrene uz obalu okupiranog Krima. 

Ukrajina je demantirala napad, rekavši da su Rusi loše rukovali vlastitim oružjem.

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je rusku obustavu ugovora o žitu "potpuno nečuvenom", dok je državni tajnik Antony Blinken rekao da Moskva "hranu pretvara u oružje".

Blinken je u Washingtonu rekao da je suspenzija sporazuma za žaljenje i pozvao je "sve strane da nastave održavati ovu ključnu inicijativu koja spašava živote".

"Svaki ruski prekid ovog kritičnog izvoza žitarica u biti je poruka da bi ljudi i obitelji diljem svijeta trebali plaćati više za hranu ili ostati gladni. Suspendiranjem ovog aranžmana Rusija ponovno pretvara hranu u oružje u ratu koji je započela, izravno utječući na zemlje s niskim i srednjim prihodima i globalne cijene hrane te pogoršavajući ionako strašne humanitarne krize i nesigurnost hrane", rekao je Blinken. 

Pročitajte više