Sadam Husein: "Smijem se i smijem se..."

IRAČKI predsjednik Sadam Husein poručio je u utorak svojim vojnim zapovjednicima da se iza njegova mrkog izgleda zapravo kriju sami osmjesi.

´Čak i kada me ne vidite da se smijem, morate znati da se zapravo smijem, a temelj moga osmjeha je ispravan put što smo ga izabrali´, rekao je Sadam na sastanku s vojnim vrhom.

´Da, smijem se... jer su se cionizam i Amerika uspjeli poigrati s velikim i srednje velikim zemljama, ali ne mogu se poigrati s Irakom´, dodao je Saddam.

Njegove riječi upućene vojnim časnicima prenijela je iračka novinska agencija.

Washington ukazuje na bagdadsku "mašinu laži"

Sjedinjene Države su u utorak u izvješću od 32 stranice nazvanom "Mašina laži" optužile Irak da iskorištava Islam i patnje svojih državljana i izaziva drame kako bi učvrstio režim Sadama Huseina.

Bagdad koristi ´vrlo razvijeni program, kojeg pokreće stroga disciplina i sofisticirana organizacija za učvršćenje podrške iračkom režimu pomoću jasne obmane´, kaže se u tom dokumentu kojeg je objavila Bijela kuća.

Kako bi izazvao drame, bagdadski režim trudi se da se u blizini vojne opreme i postrojbi, koje su legitimne mete neprijatelja u ratnom sukobu, nađu civili, džamije i kulturna dobra.

Irak je sam oštetio neka postojenja a za štete optužio američke i britanske zrakoplove koji patroliraju u zonama zabrane leta, na sjeveru i jugu zemlje, te ih je također optužio za uništenja nastala tijekom prirodnih katastrofa.

Irački predsjednik je prebacio odgovornost za humanitarne krize koje je sam izazvao na UN i režim međunarodnih sankcija.

Sadam je u izvješću optužen da iskorištava muslimansku vjeru i svoje sunarodnjake, a njegov režim sprečava muslimane da odu u Meku na godišnje hodočašće.

Pročitajte više