Saddam će dati šansu inspektorima UN-a

IRAČKI predsjednik Saddam Hussein rekao je u prvom komentaru otkad su UN-ovi inspektori obnovili svoj rad u Iraku, da je spreman dati im šansu da pokažu da Bagdad nema zabranjenog oružja.

Neki navodno smatraju da ´nismo dali inspektorima pravu šansu da opovrgnu američke optužbe da je Irak proizvodio oružje za masovno uništavanje u vrijeme dok inspektora nije bilo´, rekao je Saddam. ´Zato ćemo im dati takvu šansu´, dodao je.

´Irački narod nije izgubio strpljenje što je jedna od naših najvažnijih karakteristika´, rekao je irački predsjednik.

Stručnjaci UN-a u Iraku u četvrtak su prestali s radom u znak poštivanja proslave kraja Ramadana. Prema riječima šefa inspekcija Dimitrija Perricosa, inspektori će se posvetiti pripremama za iduće inspekcije.

Zamjenik iračkog predsjednik Taha Jasin Ramadan rekao je pak da Irak namjerava tražiti neovisne stručnjake koji će pregledati lokacije koje su već posjetili i pregledali inspektori UN-a. On je u srijedu optužio inspektore da špijuniraju za SAD i Izrael.

´Mislimo da rad inspekcijskog tima moraju pratiti svi mediji. Također mislimo da treba pozvati neke neovisne stručnjake da provjeravaju rad inspektora´, rekao je Ramadan.

Istovremeno jedan službeni irački list piše kako je inspekcijska ekipa UN-a na ´opasnom raskrižju´ i da se suočava s testom vjerodostojnosti.

´UNMOVIC i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) su na opasnom raskrižju i suočavaju se s ozbiljnim testom da dokažu svoju vjerodstojnost´, piše list Al Jamhuriya.

´Rad inspekcijskog tima u nadolazećim danima otkrit će koliko će se UNMOVIC i IAEA držati svog međunarodnog identiteta koji im diktira da se ne smiju povinovati američkom, britanskom i cionističkom pritisku i ucjeni te da ne smiju dopustiti da ih se pretvori u špijunsko oko za SAD i Veliku Britaniju´, dodaje list.

Pročitajte više