Saddam Hussein bi radije da ga strijeljaju, nego objese

BIVŠI irački vođa Saddam Hussein, koji je nedavno završio u bolnici zbog izgladnjelosti, izjavio je kako je u srijedu odveden na sud protiv svoje volje.

"Poštovani predsjedavajući suče, ovdje sam doveden uz prisilu." - prenio je BBC njegovu izjavu.

Saddam Hussein u nedjelju je prebačen u bolnicu nakon što je, tražeći veću sigurnost za svoje odvjetnike, gotovo dva tjedna štrajkao glađu zajedno s još trojicom suoptuženika.

Sudski se postupak, neovisno o Husseinovom boravku u bolnici, nastavio u ponedjeljak.

"Ovdje sam doveden izravno iz bolnice protiv svoje volje. Amerikanci su inzistirali da dođem protiv svoje volje. Ovo nije pošteno. Prije tri dana odveden sam u bolnicu, a iz bolnice sam bio prisiljen doći ovamo. U bolnici su me hranili intravenozno." - u srijedu je pred sudom izjavio bivši irački vođa.

Saddam i ostala trojica odbijali su hranu od 7. srpnja navečer, pri čemu su zatvorenici, uključujući i Husseina, bili dobrog zdravlja sve dok Husseinu u nedjelju nije pozlilo te je završio u bolnici.

Odvjetnici Saddama Husseina i suoptuženih Barzana Ibrahima, Tahe Husseina Ramadana i Awada al-Bandarona bojkotirali su sudski proces zahtjevajući veću sigurnost, budući je jedan od odvjetnika optuženih ubijen prošlog mjeseca.

Budući su njegovi odvjetnici bojkotirali suđenje, bivšem su iračkom vođi od strane suda dodijeljeni drugi odvjetnici. Saddam Hussein glavnom je sucu rekao kako ne želi surađivati s odvjetnicima koje mu je dodijelio sud.

"Poštovani suče, odbijam se pojaviti pred ovim tribunalom, ali tribunal neka radi što želi." - riječi su kojima se Hussein također obratio sudu.

Sudac Abdel Rahman na to mu je odgovorio kako su njegovi odvjetnici informirani o saslušanju te kako su se odlučili ne pojaviti, "unatoč činjenici što imaju na milijune dolara i sjede u susjednoj zemlji, gdje potiču nasilje".

Svrgnuti je irački diktator u srijedu u sudnici također izjavio i kako bi radije da ga strijeljaju, nego objese.

"Kao Iračaninu, savjetujem vam da ako budete u prilici izreći smrtnu kaznu, upamtite da je Saddam vojnik i u tom slučaju presuda bi se trebala izvršiti strijeljanjem, a ne vješanjem." - upozorio je Hussein suca. 

Saddam Hussein je zajedno sa sedam suoptuženika optužen za zločine protiv ljudskog roda. Pri tomu svih osam optuženika poriče navedene optužbe.

B.S.

Pročitajte više