Saddamovi Fedajini - predvodnici iračkog otpora

IRAČKI paramilitarnu skupinu "Saddamovi Fedajini", čiji pripadnici pružaju najsnažniji otpor napadima američkobritanske koalicije na Irak, osnovao je 1995. Uday Hussein, sin iračkog predsjednika.

Britanski Janes Intelligence Review procjenuje broj Fedajina (fedajin - onaj koji se žrtvuje) na 30-40.000. Njihovi redovi popunjavaju se mladim vojnicima unovačenim u regijama lojalnima Sadamu Huseinu.

Londonski Institut za strateške studije procjenjuje im broj na 18-20 tisuća, dok bivši analitičar CIA-e Kenneth Pollack smatra da bi, nakon posljednjih povećanja, mogli brojati i do 100.000 ljudi.

Ne radi se toliko o "elitnoj", koliko o politički pouzdanoj postrojbi, na koju se Saddam Hussein ranije oslanjao u borbi protiv oporbe a sada u zaustavljanju stranih napadača.

Fedajini, prepoznatljivi po crnim odorama, pružaju najsnažiji optor koalicijskim snagama na jugu Iraka, piše u utorak londonski Times.

Britanskim vojnicima zbog njih je zapovijeđeno da ne izlaze na otvoreno bez pancirnih prsluka i kaciga, a pretpostavlja se da bi se mogli koristiti i taktikom bombaša samoubojica.

Postrojba predstavlja "jedan čudan križanac između batinaškog odreda i brigade kamikaza", a zadnjih je godina dobila bolju opremu i obuku, ocjenjuje Pollack.

Iako ime fedajin sugerira žrtvovanje, oni nisu bombaši samoubojice u palestinskom smislu, već prije dragovoljci za vrlo opasne misije, smatra The Times.

Postrojba odgovara izravno Predsjedničkoj palači i izvan je zapovjednog lanca iračke vojske. U mirnodopsko vrijeme bila je zadužena za ophodnje i borbu protiv krijumčara.

U ožujku 1996. Uday je organizirao naoružavanje Fedajina sofisticiranim oružjem iz skladišta Republikanske garde, bez očeva znanja. Zbog tog incidenta Udaja je na mjestu zapovjednika krajem 1997., na kraće vrijeme zamijenio mlađi brat Qusaj.

U televizijskom obraćanju Iračanima 24. ožujka Saddam je pohvalio ulogu Fedajina u zaštiti Iraka od američkih i britanskih napadača.

Pročitajte više