Sadr naredio svojim borcima napuštanje džamije i predaju oružja

POBUNJENIČKI vođa Moqtada Al Sadr pozvao je u petak svoje borce na napuštanje Alijeve džamije u Najafu i predaju oružja, a tisuće Iračana sprema se posjetiti džamiju, jedno od najsvetijih šijitskih mjesta.

"Moqtada Al-Sadr poziva svoje pristalice i prosvjednike na napuštanje hrama imama Alija u 10 sati i na razoružanje", rečeno je preko zvučnika u džamiji, iako bez uputa kome bi borci trebali predati oružje.

Al-Sadr je sinoć prihvatio mirovnu inicijativu koju mu je iznio veliki ajatolah Ali Sistani, zahtijevajući demilitarizaciju gradova Najafa i Koufe i odlazak svih "naoružanih čimbenika" iz tih gradova.

U međuvremenu su se u Najafu okupile tisuće Iračana kako bi, nakon postizanja mirovnog sporazuma, posjetile Alijevu džamiju.

Pred tim su zdanjem srdačno dočekani, a očekuje se da će u njihovoj pratnji džamiju napustiti Al-Sadrovi borci nakon što polože oružje.

Pripadnici Mehdijeve vojske u petak ujutro dio svojeg oružja odložili su u nekoliko skrovita u Najafu, sukladno naredbi svojeg vođe Moqtade Sadra da se razoružaju, javljaju dopisnici s terena.

Neki borci su se počeli vraćati kućama s oružjem u torbama, dok su drugi stali u redove pred nekoliko skloništa u starom gradu i na tržnici kako bi odložili naoružanje.

"Sakrit će oružje i neće ga predati ni policiji ni iračkoj vojsci", izjavio je Sadrov glasnogovornik šeik Ahmad Chaibani.

Pročitajte više