Sagan: Uspješne knjige i ekscesan život

FRANCUSKA spisateljica Francoise Sagan, autorica uspješnice "Dobar dan tugo", koja je preminula u petak u Honfleuru u dobi od 69 godina, označila je svoje doba s pedesetak djela, među kojima više bestselera, i privatnim životom punim ekscesa na svim planovima.

Pravim imenom Francoise Quoirez, rođena 21. lipnja 1935. u Cajarcu, Francoise Sagan, kći bogatih industrijalaca, objavila je svoju prvu knjigu 1954. u dobi od 18 godina - djelo "Dobar dan, tugo" o ljubavi jedne adolescentice.

Slava i bogatstvo uslijedili su gotovo odmah nakon objavljivanja, a samo pet godina kasnije to je djelo već prodano u četiri i pol milijuna primjeraka u čitavom svijetu i prevedeno na 22 jezika.

"Slava i uspjeh vrlo rano su me oslobodili mojih snova o slavi i uspjehu", rekla je kasnije.

"Potroši sve", tada joj je savjetovao otac. "Upala sam u blaženo razdoblje u kojem je sve bilo moguće", pričala je kasnije o svojoj prvoj zaradi kod izdavača Julliarda.

Lude zabave u kojima je sudjelovala nisu je sprječavale u njezinu daljnjem radu.

Objavila je brojne romane posvećene prije svega ljubavima bogatog i raskalašenog svijeta, upravo onoga kojega je dobro poznavala, a punog droge, zbog koje je i osuđivana, i alkohola. Igre na sreću i brzina bili su također njezina strast. Bila je ovisnica o ruletu i kartama. "Volim dobivati i imam sreće", kazala je. Privlačila ju je brzina sportskih automobila: Jaguar, Mercedes i Maserati.

Unatoč takvom životu, objavila je brojna djela među kojima se ističu "Određen osmjeh", "Volite li Brahmsa", "Razbacana postelja", "Prolazna patnja", "Modrice na duši", "Za mjesec, za godinu". Imala je uspjeha i u kazalištu, a pisala je i za filomove.

Brojni političari i osobe iz francuskih književnih krugova prisjetile su se književnice, naglašavajući da je njezinom smrću "Francuska izgubila jednog od najboljih i najsenzibilnijih autora", kao što je kazao predsjednik Jacques Chirac.



Pročitajte više