HDSSB-ov Salapić: HDZ-ova koalicija se raspada, nastavi li se afera oko SOA-e čekaju nas novi izbori

Screenshot: N1

U EMISIJI Novi dan na N1 televiziji gostovao je saborski zastupnik HDSSB-a Josip Salapić koji je govorio o smjeni ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića i stanju u obavještajnom sustavu. Osvrnuo se i na činjenicu što saborski Odbor za nacionalnu sigurnost još nije formiran.

"Ovo što se događa sa SOA-om je krajnje zabrinjavajuće, a saborski Odbor za nacionalnu sigurnost još uvijek nije formiran.

Predsjedničko mjesto tog odbora zakonski pripada najvećoj oporbenoj stranci, u ovom slučaju SDP-u. Ni jedna druga opcija ne može na to utjecati tko će biti njihov kandidat, zakon je tu jasan. Razlozi za neprihvaćanje Ranka Ostojića ne mogu biti njegove objave na društvenim mrežama vezane za pitanja unutar njegove stranke", rekao je Salapić dodavši kako bi formiranje spomenutog Odbora uvelike pomoglo premijeru da riješi ovu situaciju.

Salapić je rekao kako su članovi Odbora odabrani i kako bi on tehnički mogao funkcionirati i bez predsjednika. Međutim, dodao je da bi odbijanje Ranka Ostojića od vladajućih bio udar na demokraciju.

"U tom se slučaju u pitanje dovode osnovni postulati demokracije za koju smo se borili. Da su se izrazili da gospodin Ostojić ne odgovara iz nekih stručnih razloga to bi bilo nešto drugo, a ne njegov vokabular prema članovima njegove stranke", objasnio je Salapić.

Osvrnuo se i na aferu u SOA-i odnosno činjenicu što predsjednica Kolinda nije bila obaviještena da se prisluškuje Zdravko Mamić s kojim je bila u kontaktu.

"Ako je zakonski propisano da moraju i predsjednica i premijer biti obaviješteni, onda to mora biti tako. Ako je taj sustav tako lako prevarljiv onda imamo propust. Ako se ovakva nejasna situacija nastavi onda se moramo pitati što možemo očekivati kada je u pitanju nacionalna sigurnost", rekao je Salapić.

Veliki problemi nastat će ako Odbor, jednom kad se formira, ustanovi da nije bilo kršenja zakona u slučaju spornog prisluškivanja o kojem predsjednica ništa nije znala.

"Onda dolazimo do novog problema. I svi uključeni će imati štošta za objašnjavati. I u predizbornoj kampanji se govorili o SOA-i, tko će ju voditi. SOA-a nije i ne može biti predizborna tržnica. Ukoliko se ovakva situacija nastavi, onda su ispred nas prijevremeni izbori", smatra.

"Domoljubna koalicija puca po šavovima"

Salapić se osvrnuo i na prve tjedne nove vlade.

"Stvari nisu krenule dobro. Imamo neslavan početak rada parlamenta i vlade. Mi se ne čudimo da se HDZ obraća bivšim ministrima, to je normalno, ali zabrinjava jedna neupućenost zastupnika Mosta u cjelokupnu situaciju koja se događa. Očito nisu bili spremni za vođenje države.

HDSSB nije znao kandidate za ministarska mjesta, mi smo dali povjerenje premijeru da odluči. No očito se ne snalaze, ne može se u nekakvim kružocima odlučivati o nacionalnoj sigurnost. Ako se ovo nastavi mislim da je Hrvatska pred prijevremenim izborima. Domoljubna koalicija puca po šavovima i međusobno se obračunavaju. Ne mogu se složiti oko osnovnih stvari. Reforme - o njima nismo ništa čuli, nema ni jednog zakonskog prijedloga", zaključuje.

Pročitajte više