Saleh se vraća kući

BLISKI suradnik jemenskog predsjednika Saleha kazao je kako se predsjednik dobro oporavlja od ozljeda, te da se planira vratiti u Jemen u narednim danima. Istovremeno, stotine tisuća njegovih protivnika skupilo se danas na jemenskim ulicama kako bi mu poručili da nije dobrodošao.

Predsjednik je ranjen u napadu na njegovu rezidenciju početkom mjeseca, a mnogo se spekuliralo o stvarnoj težini njegovih ozljeda. Spominjale su se operacije na glavi, komplikacije grla i teške opekline, ali njegov bliski suradnik, koji je ostao anoniman zbog osjetljivosti situacije, rekao je za Associated Press kako medicinski izvještaj pokazuje da se Saleh dobro oporavlja te da se predsjednik vraća kući. Kazao je da je Saleh danas uspješno izveo i nekoliko fizičkih vježbi. U napadu su gore od njega prošli njegovi suradnici u vladi, koji mahom imaju teške ozljede.

U međuvremenu, u Jemenu opozicija pokušava privoljeti vladajuću stranku da, u odsustvu Saleha, s njima oformi prijelaznu vlast kojom će svrgnuti predsjednika. No, mnogi su u Jemenu i dalje odani predsjedniku, pogotovo njegov sin Ahmed koji upravlja najbolje istreniranim vojnim jedinicama, uz pomoć kojih pokušava održati vlast svog oca dok je ovaj u odsustvu.

Pročitajte više