Šalica jakog čaja dobra za zdravlje

TVRDNJA koju mnogi ponavljaju već godinama, da je šalica čaja dobra za zdravlje, sad je i znanstveno potvrđena.

Što je čaj jači i topliji, bolje ćete se osjećati, tvrdi znanstvenica Joy Xsu s Novozelandskog sveučilišta u Aucklandu, koja je proučavala blagotvorne učinke nekih vrsta kineskog čaja.

Snažan, vruć napitak ima više antioksidansa - za koje se pretpostavlja da usporavaju ili potpuno zaustavljaju štetne učinke oksidacije koji mogu uzrokovati rak i bolesti srca - nego slabi čaj, tvrdi Hsu.

Ona je promatrala antioksidanse u 33 vrste zelenih, oolong i crnih čajeva tijekom istraživanja za magistarski rad.

Otkrila je da zeleni čajevi, iako oolong i crni čajevi ne zaostaju mnogo, u prosjeku imaju najvišu razinu antioksidansa koja se s povećanjem temperature još više povisuje.

´U azijskim zemljama prvi se napitak pripremljen od oolong čaja obično baca jer ga smatraju pregorkim. No naša su istraživanja pokazala da je baš on najkorisniji´, rekla je.

Hsu je rekla kako je istraživanje osobina antioksidansa, pa tako i njihovih korisnih učinaka za zdravlje, u hrani bila najvažnija tema te da su njezine studije bile potaknute sličnim istraživanjima o antioksidansima u crnom vinu.

Ona je rekla kako se čaj tradicionalno povezuje s dobrim učincima za zdravlje te da njezino istraživanje to potvrđuje.

Njezin mentor tijekom istraživanja na sveučilištu u Aucklandu Paul Kilmartin rekao je kako su druga istraživanja pokazala da razina antioksidansa u krvi raste brzo nakon konzumacije tvari kao što je pravilno skuhan zeleni čaj.

´No u krvotoku se može otkriti samo jedan posto konzumiranih antioksidansa za koje se zna da su prisutni u čaju´, rekao je.

´Mi jednostavno o njima ne znamo dovoljno da bismo objasnili zašto je tako. Ne znamo kamo odlazi ostatak ni u što se pretvaraju. Možda se vežu s drugim tvarima u krvotoku, a mi ne znamo gdje bismo ih tražili´.

On je rekao da je to idući fascinantan korak u istraživanju antioksidansa, kao i određivanje količine čaja koju se mora popiti svaki dan da bi korist bila najveća.

Pročitajte više