Salmonela hara splitskim područjem: Zbog zaraženih jaja 65 oboljelih

SUMNJA se da su zaražena jaja sa još uvijek neidentificirane farme nesilica uzrokovale 65 slučajeva oboljenja od salmonele u zadnjih samo dvadeset dana na području Splita, Trogira, Solina i Kaštela. Ta činjenica je zabrinjavajuća ako se uzme u obzir da u Splitsko-dalmatinskoj županiji godišnje od salmonele oboli tristotinjak ljudi, piše Slobodna Dalmacija.

Evidentirano je pet obiteljskih epidemija, od kojih je najveća bila u Trogiru, gdje je ručak u jednom restoranu nakon nekog vremena završio sa simptomima povraćanja, grčeva u želucu, proljeva, glavobolje i povišene temperature, na Hitnom prijemu. Svih 65 zaraženih su bakteriju "pokupili” na slavljima, a ona je "vrebala" iz kremastih kolača i domaće majoneze.

Zbog pojave ove bolesti koja je posljedica konzumiranja proizvoda s jajima koja nisu dovoljno termički obrađena jučer je održan sastanak mjerodavnih iz Zavoda sa županijskom Sanitarnom i Veterinarskom inspekcijom, gdje su dogovorene mjere za suzbijanje daljnjeg širenja zaraze.

Voditeljica Službe za epidemiologiju u Zavodu, doktorica Zorana Klišmanić kazala je kako će se od svih proizvođača u okolici zatražiti uzorci krvi i izmeta nesilica s farma, a Sanitarna će inspekcija sa prodajnih mjesta uzeti jaja na analizu, pa će se potvrda o izvoru bakterije dobiti vrlo brzo.

A.B.
Foto: All-foods-natural.com

Pročitajte više