Salzburg: Održan susret šefova vlada država jugoistočne Europe

U SALZBURGU je završen sastanak šefova vlada država jugoistočne Europe na kojem je austrijski savezni kancelar Wolfgang Schuessel kazao da je za 10 godina moguć pristup država jugoistočne Europe Europskoj uniji.

"Najveći uspjeh je da je regija sišla s naslovnih stranica i bavi se unutarnjim pitanjima i razvitkom" rekao je kancelar Schuessel u srijedu u Salzburgu na konferenciji za novinstvo u povodu završetka susreta predsjednika vlada država JI Europe koji je ove godine održan pod naslovom "Stabilnost jugoistočne Europe u 21. stoljeću" a na kojem su sudjelovali premijeri: Albanije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore i Rumunjske.

Slovenija je već članica EU, Rumunjska i Bugarska će je slijediti za 2 i pol godine. Hrvatska će također u slijedećem proširenju pristupiti EU, rekao Schuessel izrazivši nadu da će ih i druge države slijediti što ovisi o ispunjenju postavljenih uvjeta i razvitku.

Posebni koordinator Pakta o stabilnosti JI Europe Erhard Busek naglasio je da su dane jasne europske perspektive zemljama JI Europe, na njima je da ispune postavljene pretpostavke - standarde i kriterije razvitka jer imaju prednost u proširenju EU.

Austrijska ministrica vanjskih poslova Benita Ferrero Waldner koja će, kako je u utorak objavljeno, predstavljati Austriju i biti jedna od povjerenika u novom sastavu Europske komisije, rekla je da je u JI Europi proteklih godina napravljen veliki napredak ali da ima još puno toga za učiniti. Naglasila je važnost dijaloga kao i interregionalne suradnje. Uspjeh se treba također i prema vani pokazati kako bi se privuklo što više stranih investitora koji će pridonijeti još bržem razvitku gospodarstva u tim državama, rekla je u Salzburgu šefica austrijske diplomacija Benita Ferrero Waldner.

Pročitajte više