SAM SVOJ UHLJEB Direktor smetlišta sam sebi isplatio milijun kuna bonusa

Foto: Pixsell/Marijan Susenj

DIREKTOR koprivničkog smetlišta isplatio je sam sebi bonus od milijun kuna.

Mladen Jozinović direktor je smetlišta Piškornica, javne tvrtke kojoj su suvlasnici četiri hrvatske županije te jedna općina. Jozinović je, uz to što vodi javnu tvrtku, osnovao i tvrtku kćer u kojoj je također direktor, a preko nje isplaćuje sebi bonuse iz javne tvrtke.

Zvuči komplicirano, ali zapravo je prilično jednostavno.

Direktor i direktor

Da pojasnimo: javna tvrtka kojoj je Jozinović direktor punim imenom zove se Regionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica d.o.o. Suvlasnici te tvrtke su četiri hrvatske županije i jedna općina: Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka i Krapinsko-zagorska županija te općina Koprivnički Ivanec. Kako doznajemo, u toj tvrtki Jozinović prima direktorsku neto plaću od 18 500 (osamnaest tisuća i petsto) kuna.

Međutim, direktor Piškornice osnovao je još jednu tvrtku. Ova se zove Piškornica - sanacijsko odlagalište d.o.o., a preko nje Jozinović vodi posao i dovozi otpad. I u njoj je isto direktor.

Jozinović je zatim, kao direktor Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica d.o.o., potpisao ugovor s tvrtkom Piškornica - sanacijsko odlagalište d.o.o., odnosno sa samim sobom.

Dodatne tisuće i dodatni milijuni

Kako je Indexu potvrdio međimurski župan Matija Posavec, Jozinović je potpisao ugovor koji sadrži stavke koje mu omogućuju da sam sebi, osim postojeće plaće od 18 500 kuna, isplaćuje još dodatnih 10 000 (deset tisuća) kuna svaki mjesec, uz dodatni bonus koji iznosi 10 posto dobiti.

Ako uzmemo u obzir da smetlište kojim šefuje Jozinović prima otpad iz četriju županija i jedne općine, postaje jasno da ostvarivanje dobiti nije pretjeran problem.

Sam svoj uhljeb

Tako je Piškornica - sanacijsko odlagalište d.o.o. prošle godine uprihodila 22.5 milijuna kuna, od čega je imala dobit od 10.2 milijuna kuna. To znači da je Jozinović, ako računamo da dobiva bonus od 10 posto, sam sebe nagradio s 1 020 000 (milijun i dvadeset tisuća) kuna.

Ponovimo, ovaj put još kraće i jednostavnije. Direktor javne tvrtke, koji ionako iz džepova poreznih obveznika zarađuje 18 500 kuna mjesečno, po principu "sam svoj uhljeb" koristi svoju tvrtku kćer kako bi sebi isplaćivao dodatnu mjesečnu plaću od 10 tisuća kuna, zajedno s bonusom od milijun kuna. I to samo u jednoj godini.

Suvlasnici javne tvrtke Piškornica su, kako smo već naveli, četiri županije i jedna općina. Te županije, kako navode, iz svog proračuna plaćaju oko 2 milijuna kuna godišnje za poslovanje Piškornice. Odnosno, porezni obveznici godišnje plaćaju oko 2 milijuna kuna za poslovanje javne tvrtke čiji direktor sam sebe časti milijunskim bonusima.

Suvlasničke županije i općina


Kako se navodi na službenim stranicama Piškornice, razmjer uloga osnivača u temeljnom kapitalu ove tvrtke je sljedeći: Koprivničko-križevačka županija - 22,5 %, Krapinsko-zagorska županija - 22,5 %, Međimurska županija - 22,5 %, Varaždinska županija - 22,5 % te Općina Koprivnički Ivanec - 10 %.

Poslali smo upite svim županijama i općini. Također, pokušali smo telefonski kontaktirati sve županije i općinu. Do zaključenja ovog članka, odgovor smo dobili samo od župana Međimurske županije, Matije Posavca.

"Neugodno iznenađen"


Rekao nam je kako njegova županija do prije koji dan nije imala nikakve informacije o bilo kakvom ugovoru koji bi omogućio isplatu bonusa direktoru, niti je sudjelovala u potencijalnim raspravama o toj temi, a ni davala prethodnu suglasnost za istu, što bi svakako trebala s još tri županije, Varaždinskom, Koprivničko-križevačkom i Krapinsko-zagorskom županijom i Općinom Koprivnički Ivanec.

"Kada smo saznali za spekulacije o potencijalnoj spornosti dijelova ugovora, informacije smo provjerili upitom prema uredu direktora te tražili sve dokumente. Na iste sam ostao neugodno iznenađen", kaže Posavec za Index.

Komentirao je ovaj ugovor i Jozinovićeve postupke.

"Nema nikakve logike"


"U ovim vremenima isplatu bonusa od milijun kuna smatram potpuno neprimjerenom. Nema nikakve logike da županije iz svog proračuna plaćaju za funkcioniranje Piškornice oko dva milijuna kuna godišnje, a s druge strane tvrtka kći stvara dobit i rade se takve financijske transakcije. Svakako ćemo tražiti da odgovornost za to preuzme direktor i donijeti odgovarajuće odluke tijekom današnjeg dana, kao i istražiti pravni i zakonski temelj za spomenute odluke", rekao je Posavec za Index.

Pokušali smo doći i do direktora Jozinovića, međutim, u javnoj tvrtki Regionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica d.o.o. rekli su nam kako "direktor danas nije u uredu".

Naknadni odgovor od direktora Jozinovića


Nakon objave člank, naknadno nam je pristigao odgovor od Jozinovića. Prenosimo ga u cijelosti:

"Tvrtka Piškornica - sanacijsko odlagalište d.o.o. (PSO) osnovana je kao „tvrtka kćer“ društva Piškornica d.o.o.. s ciljem sanacije postojećeg odlagališta Piškornica. Od samog početka PSO ostvaruje prihode na tržištu, odnosno ni na koji način ne opterećuje proračune osnivača tvrtke Piškornica d.o.o. (Koprivničko-križevačka, Varaždinska, Međimurska i Krapinsko-zagorska županija, te općina Koprivnički Ivanec).

Odlukom Skupštine društva Piškornica d.o.o., to se društvo više ne financira iz proračunskih sredstava jedinica regionalne samouprave. Piškornica d.o.o. danas se financira iz prihoda svoje tvrtke kćeri Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o.

U tvrtki Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o., primanja direktora izravno ovise o poslovnim rezultatima tvrtke.

Tvrtka Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o. ostvarila je tijekom 2016. ukupni godišnji prihod u iznosu od 22.465.442,00 kn, te je poslovnu godinu završila s 10.209.247,00 kuna dobiti. Odlukom Skupštine, sukladno Ugovoru o djelu, direktoru je nakon godišnjeg obračuna za proteklu godinu isplaćena jednokratna nagrada za uspješno izvršenje Ugovornih obveza u iznosu od 1.000.000,00 kn neto. Pravna osnova za isplatu navedene nagrade je Odluka o isplati nagrade za pozitivan financijski rezultat za 2016., koju je 31. prosinca 2016. donijela Skupština i Uprava društva Piškornica-sanacijsko odlagalište d.o.o. Temelj za isplatu predmetne nagrade je ostvarenje pozitivnog financijskog rezultata, odnosno dobiti Društva, u visini iznad 10.000.000,00 kn.

Sukladno Ugovoru o djelu, direktoru tvrtke Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o. isplaćuje se neto iznos od 10.000,00 kn mjesečno.

Zahvaljujući uspješnoj poslovnoj godini, konačna dobit Društva preusmjerena je u temeljni kapital, čime je omogućen nastavak uspješnog projekta zbrinjavanja otpada za područje četiri sjeverozapadne županije. Tvrtka Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o., zahvaljujući poslovnim rezultatima, u mogućnosti je financirati krovnu tvrtku Piškornica d.o.o., pred kojom je realizacija projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica", piše u odgovoru od Mladena Jozinovića.

Naknadni odgovor iz općine

Također, nakon objave članka, stigao nam je i naknadni odgovor iz Općine Koprivnički Ivanec. Rekli su nam kako predmetni ugovor nisu nikada vidjeli.

"Ako je istina da mu je isplaćen toliki bonus, smatramo da to svakako nije u redu", kažu u odgovoru.

Pročitajte više