Samo trećina Hrvatica ide na PAPA test

U HRVATSKOJ na godinu od raka vrata maternice oboli 500 žena, a umre ih 200. Od 1 200 000 žena koje spadaju u najrizičniju skupinu za obolijevanje od raka vrata maternice (od 25 do 64 godine), samo njih 418 000 godišnje napravi PAPA obrisak. To znači da 2/3 žena ne provodi redovite kontrole, a dodatni propust je što se uvijek testiraju iste žene.

Rak vrata maternice jedini je rak koji bi mogao biti pobijeđen u Europi zahvaljujući kombinaciji učinkovitog testiranja (PAPA-obrisak) i uvođenja novih tehnologija, poput testiranja uzročnika bolesti, humanog papilomavirusa (HPV), te cijepljenja protiv HPV-a. Ipak, svake godine u Europi  50.000 žena oboli, a 25.000 umre od ove bolesti zbog dvaju razloga: velika većina žena u Europi i dalje malo zna o raku vrata maternice ili o tome što bi trebale napraviti za njegovu prevenciju, a mnoge europske zemlje imaju loš ili nikakav program probira.

Međutim, PAPA-test unatoč svim svojim prednostima, ima i veliki nedostatak, a to je 20 do 40 posto lažno negativnih rezultata. Zbog toga većina zemalja EU-a danas koristi tekućinsku citologiju (LBC - liquid based citology) jer je stopa lažno negativnih rezultata manja od 5 posto. Bitno je napomenuti da kondomi ne štite žene od infekcije HPV u potpunosti, budući da prijenos virusa ne ovisi o spolnom odnosu, već se može prenijeti i samo pri kontaktu genitalne kože i sluznice.

Stručni skup "Spriječimo rak vrata maternice" održan je u povodu Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Stručni skup, odnosno videokonferencija, istodobno su se održali i u Dubrovniku, Osijeku, Rijeci i Zadru. Predavači su bili vodeći hrvatski liječnici iz područja liječenja ženskih bolesti koji su još jednom naglasili neizmjernu važnost provedbe organiziranog programa probira kao i promicanje prava svih žena na zdravstvenu edukaciju kako bi se prevenirale premaligne i maligne promjene vrata maternice.

Prvi Europski tjedan prevencije raka vrata maternice održava se od 21. do 28. siječnja 2007. godine širom Europe u organizaciji Europske udruge za rak vrata maternice i Interesne skupine Europskoga parlamenta za rak vrata maternice, a u suradnji s europskim znanstvenim institucijama, stručnim udrugama te udrugama bolesnica. Cilj je obilježavanja ovog tjedna mnogobrojnim događanjima koja će se održati u Europskom parlamentu te u mnogim europskim zemljama podizanje svijesti javnosti o raku vrata maternice.

Tema prvog Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice je "Spoznaja i Akcija", s naglaskom na profesionalne javnozdravstvene edukacijske djelatnosti putem kojih se žene želi educirati o načinima i mogućnostima zaštite od ove bolesti kao i postavljanje međudržavne komunikacijske mreže srodnih udruga.

Procjenjuje se da u Europi svakih 18 minuta, a u svijetu svake dvije minute od raka vrata maternice umre jedna žena, a najugroženija su područja zemlje u razvoju, gdje je smrtnost najveća. U razvijenim zapadnoeuropskim i američkim zemljama postoje nacionalni programi probira, odnosno ranog otkrivanja raka vrata maternice, kojima se smrtnost od te bolesti smanjila na najmanju moguću mjeru. Međutim, takvi programi, nažalost, nisu rješenje problema zbog toga što se žene često ne odazovu testiranjima i, kao što je navedeno, zbog čestih lažno negativnih rezultata. Samo kombinacija primarne i sekundarne prevencije, tj. cijepljenje i probir, može osigurati učinkovitu zaštitu žena.

Pročitajte više