Samsung popustio, drastično reže proizvodnju memorijskih čipova

Foto: EPA

JUŽNOKOREJSKI div Samsung Electronics preliminarno je izvijestio da mu se operativna dobit gotovo istopila u prva tri ovogodišnja mjeseca i najavio da će smanjiti proizvodnju memorijskih čipova zbog slabije potražnje nakon pandemije.

U razdoblju od siječnja do ožujka kompanija je prema preliminarnim podacima poslovala s operativnom dobiti od 600 milijardi wona (417 milijuna eura). U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosila je 14 bilijuna wona. U Samsung Electronicsu ukazuju na usporavanje svjetskog gospodarstva i slabiju potražnju nakon pandemije covida.

Potražnja porasla tijekom lockdowna

Potražnja za memorijskim čipovima porasla je tijekom karantene jer su ljudi kupovali nove uređaje kako bi mogli raditi od kuće. Industrija se oporavlja od nestašice čipova u proteklim godinama, ali mnogi proizvođači poluvodiča teško uspijevaju uskladiti zalihe s potražnjom.

Samsung, najveći svjetski proizvođač televizora, tableta i pametnih telefona, dugo je odolijevao trendu smanjenja proizvodnje memorijskih čipova, ali sada je popustio. "Značajno smanjujemo proizvodnju memorijskih čipova, posebno proizvoda s osiguranom opskrbom", izvijestili su.

Nedavno su najavili da planiraju u idućih 20 godina uložiti 300 bilijuna wona u veliki centar za proizvodnju poluvodiča u matičnoj Južnoj Koreji.

Pročitajte više