San Francisco dozvolio policiji da koristi "robote ubojice"

Screenshot: NBC Bay Area

GRADSKI Nadzorni odbor San Francisca izglasao je dopuštenje gradskoj policiji za korištenje "robota ubojica", odnosno robota opremljenih eksplozivom. Gradska policija (SFPD) izjavila je za BBC da trenutno ne koristi robote koji su opremljeni smrtonosnim uređajima. No dodala je kako je takav scenarij moguć u budućnosti.

Glasnogovornik policije rekao je da bi "roboti mogli u sebi imati eksploziv koji bi se koristio za probijanje kroz utvrđene objekte u kojima se nalaze nasilni, naoružani ili opasni subjekti". Također je kazao da bi se mogli koristiti za "onesposobljavanje ili dezorijentiranje nasilnih, naoružanih ili opasnih osumnjičenika koji predstavljaju smrtnu opasnost" i da bi se upotrebljavali samo u ekstremnim situacijama.

"Na taj način će se lakše donijeti odluka o korištenju smrtonosne sile"

Mjera je usvojena u utorak s amandmanom koji određuje da policajci mogu koristiti ove robote samo nakon primjene alternativnih taktika deeskalacije. Protivnici ove odluke navode da zbog nje može doći do dodatne militarizacije policijskih snaga.

Ova vrsta smrtonosnog robota već se koristi u drugim dijelovima Sjedinjenih Država. 2016. je policija u Dallasu, u Teksasu, upotrijebila robota naoružanog eksplozivom C-4 kako bi usmrtila snajperista koji je ubio dva i ranio još nekoliko policajaca.

"Ovaj bi potez mogao kod ljudi potaknuti sve veći osjećaj odvojenosti prilikom upotrebe sile i od posljedica tog čina. Na taj način će se moći lakše donijeti odluka o korištenju ubojitih postupaka", rekla je Catherine Connolly iz grupe Stop Killer Robots.

Pročitajte više