Sanader: Akademik Radman ima moju punu potporu

AKADEMIK Miroslav Radman ima moju punu potporu u realizaciji svoga nauma da u Splitu zajedno pokrenemo Mediteranski institut za istraživanje života (MEDIls), izjavio je danas predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader.

Premijer Sanader, koji je danas u Zagrebu svečano otvorio Prvi kongres hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva, koji se do 19. studenoga održava u glavnom hrvatskom gradu i Vukovaru, odgovorio je i na pitanja novinara u vezi medijskih napisa da akademik Radman odustaje od projekta MEDIls-a i odlazi iz Hrvatske.

U odgovoru je istaknuo da "odbacuje način na koji se, bez obzira na to o komu je riječ, pokušalo javno diskreditirati akademika Radmana".

"Akademik Radman častan je čovjek, veliki znanstvenik i domoljub koji je Hrvatskoj stavio na raspolaganje svo svoje znanje i svoje veze u inozemstvu", istaknuo je Sanader opetujući da je pokušaj njegove javne diskreditacije krajnje neprimjeren.

Premijer je dodao da akademik Radman želi u Hrvatskoj pokrenuti institut u koji bi dolazili veliki znanstvenici iz svijeta gdje bi mladima iz Hrvatske i iz svijeta prenosili svoje znanje.

Prema tomu, ustvrdio je Sanader, projekt MEDIls-a duboko je human i uz njega u potpunosti stoji Vlada kojoj sam na čelu i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Rekavši kako je bio u Splitu s akademikom Radmanom, predsjednik Vlade Ivo Sanader zaključio je da nema nikakvih problema u vezi Mediteranskog instituta za istraživanje života u Splitu, odnosno da projekt MEDIlsa "ide dalje, Institut će biti izgrađen i počet će funkcionirati i za to imate moju riječ".

Premijer smatra nevažnom informaciju da nije odgovorio na pisma akademika Radmana budući da, kako je rekao, sa svojim savjetnicima ne komunicira pismima, a s akademikom Radmanom razgovarao je telefonski.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu odbacilo je jučer kao neosnovanu i zlonamjernu prijavu koju su protiv akademika Miroslava Radmana i Luke Gjakuna, kao čelnika "Mediteranskog instituta za istraživanje života" (MedIIS) u osnivanju, podnijeli anonimni djelatnici splitskog sveučilišta.

Pročitajte više