Sanader: HDZ će formirati Vladu, a ne gubitnici koji trgovanjem žele postati dobitnici

IAKO se špekuliralo kako će Ivo Sanader na večerašnjoj pressici izvijestiti kako je HDZ postigao dogovor o koaliranju s HSS-om i HSLS-om, on to nije učinio. Rekao je kako je sigurno da će HDZ formirati novu Vladu te da izborni gubitnik ne može trgovinom postati dobitnik.

Oglasio se danas, kaže, kako bi se osvrnuo na najave o "okupljanju parlamentarne većine" o kojem su danas govorili predsjednici SDP-a i HNS-a, koji su još uvijek u uvjerenju da koaliranjem mogu doći na vlast. Kazao je kako je Hrvatska  jučer birala za iduće četiri godine i da je voljom birača HDZ pobijedio sa deset mandata razlike u odnosu na drugoplasirani SDP.

"Pozivam one koji misle da se trgovinom može dobiti mandat da se okane ćoravog posla", kazao je Sanader, dodavši da oni "moraju shvatiti što je demokracija" i da su "vrhovna instanca birači", da se od "izbornih gubitnika ne može dobiti izborne pobjednike" i da sve drugo osim opcije da HDZ formira vlast ne pokazuje na političku zrelost i demokratski postupak.

Što je nedemokratski u koalicijskoj vladi?

Na tu njegovu lekciju o demokraciji, novinari su uzvratili tezom da nema ništa nedemokratski u tome da o vladi odluči stranka koja nije pojedinačno dobila najviše glasova, a primjer je ona koju je vodio Wolfgang Schüssel, trećeplasirani na izborima u Austriji. Važno je pregovaranje s partnerima i koalicijski potencijal.

"U Hrvatskoj se to neće dogoditi, HDZ će formirati Vladu", govori Sanader. Važno je pregovaranje s partnerima i koalicijski potencijal, kažu mu novinari. "I u tome smo najbolji", veli Sanader.

O Mesićevom odgovoru možda će izvijestiti idućih dana

Upitan je zatim zašto nije pozvao predsjednika Stjepana Mesića da proglasi HDZ-ovu pobjedu i zašto on već nije dobio mandat za sastavljanje vlade.

"Predsjednik Mesić nije Državno izborno povjerenstvo, a ono jedino ima mandat reći tko je pobijedio", kaže šef HDZ-a. Na pitanje je li mu Mesić odgovorio na sinoćnje traženje mandata, rekao je:  "O tome ću vas možda izvijestiti u idućih nekoliko dana".

O koaliciji s HSS-om i HSLS-om sutra?

O koaliranju s Adlešićkom i Friščićem kazao je kako su oni odlučili da će početi pregovore s HDZ-om te da to moraju potvrditi na sutrašnjoj sjednici. Đurđa Adlešić danas poslijepodne je kazala kako će prvo razgovarati s HDZ-om, a zatim sa SDP-om. Dvije su se stranke navodno već odlučile za HDZ.

"Ne mogu potvrditi tu informaciju, to je na tim dvjema strankama da odluče", kaže Sanader. Kaže da ne zna ništa o kontaktima između Friščića i predsjednika Europske pučke stranke.

Sanader je nakon konferencije izvijestio kako se danas čuo i s talijanskim predstavnikom manjina Furiom Radinom s kojim je  razgovarao: "Rekao sam mu da se nadam uspješnoj suradnji, kakva je bila do sad".

A.B.

Pročitajte više