Sanader: Hrvatska može računati na potporu Svete stolice

HRVATSKA i dalje može računati na potporu Svete stolice na svom putu ka Europskoj uniji, kazao je u četvrtak u Vatikanu nakon audijencije kod pape Ivana Pavla II hrvatski premijer Ivo Sanader.

Sanader je na čelu izaslanstva hrvatske Vlade, u kojem se nalaze i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul i ministar kulture i predsjednik vladine komisije za odnose s vjerskim zajednicama Božo Biskupić, u srijedu poslijepodne doputovao u službeni posjet Vatikanu.

"Iznimno sam zadovoljan razgovorima koje sam u četiri oka održao sa Svetim ocem i zahvalio sam mu u ime Hrvatske na svemu dobrome sto je Vatikan učinio za Hrvatsku", kazao je Sanader na konferenciji za novinare održanoj nakon audijencije.

"Sveti otac osobno je kazao da će dati potporu ulasku Hrvatske u EU i rekao da će o tome razgovarati i s državnim tajnikom Svete stolice Angelom Sodanom", nastavio je predsjednik hrvatske Vlade, dodajući da je Papi kazao da će Hrvatska intenzivirati svoj put prema EU.

Na tom putu, nastavio je, veliki značaj može imati i potpora vatikanske diplomacije. Hrvatska i Sveta stolica već niz godina održavaju dobre odnose koji su između ostaloga potvrđeni i trima pastoralnim pohodima Svetog oca Hrvatskoj. Sveta stolica, podsjetio je Sanader, prije 12 godina učinila je presedan priznavajući nezavisnost Hrvatske prije drugih zemalja međunarodne zajednice.

Susret hrvatskog premijera s Papom trajao je desetak minuta i odvijao se na talijanskom bez prevoditelja.

Hrvatski premijer je nakon audijencije, razgovarao i s vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Angelom Sodanom te s tajnikom za odnose s državama msgr. Giovannijem Lajolom. Kardinal Sodano, kazao je hrvatski šef diplomacije, pohvalio je prve poteze nove hrvatske Vlade, te ponovio potporu Vatikana Hrvatskoj u ispunjenju njezinih vanjsko-političkih strateških ciljeva. Žužul je također kazao da je jedna od tema razgovora sa Sodanom bilo i pitanje novog Ustava EU, koji zbog razlika u stajalištima unutar zemalja članica Unije još uvijek nije usvojen. Hrvatska, kazao je Žužul, u tom pitanju dijeli isto stav kao i Vatikan. Vatikan naime smatra da u Ustavu EU kršćanstvo treba biti navedeno kao bitna odrednica europske civilizacije. Sanader je Sodana i Lajolu pozvao da u prvoj polovici ove godine posjete Hrvatsku, što su oni načelno i prihvatili.

Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto je za svoj prvi inozemni put izabrao Vatikan, Sanader je kazao da odabir susreta s Papom na početku njegove prve vanjsko-političke turneje ima sigurno i "simboličko značenje".

Sanader i Žužul svoju će vanjsko-političku turneju nastaviti u petak i subotu u Berlinu gdje će sudjelovati na međunarodnom Bertelsmann forumu, gdje će se okupiti visoki predstavnici EU i međunarodne zajednice. Hrvatski premijer u Berlinu će imati niz bilateralnih susreta, među kojima i razgovore s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom i irskim premijerom Bertiem Ahernom, trenutačnim predsjedateljem Europske unije.

Početkom idućeg tjedna hrvatski će premijer u Bruxellesu razgovarati s predsjednikom Europske komisije Romanom Prodijem, povjerenicima EK i novim glavnim tajnikom NATO-a Joopom de Hoopom Scheferom.

"Očekujem da će ti razgovori biti vođeni u prijateljskoj atmosferi i da će EK u proljeće dati pozitivno mišljenje u vezi hrvatske kandidature za ulazak u EU", rekao je Sanader. Hrvatskog premijera u skoro vrijeme očekuju i bilateralni susreti s talijanskim i austrijskim premijerima Silviom Berlusconijem i Wolfgangom Schuesselom, a najavio je i sastanak sa slovenskim premijerom Antonom Ropom na predstojećem sastanku kvadrilaterale u Ljubljani, izražavajući nadu da će otvorena pitanja sa Slovenijom biti riješena u "prijateljskom ozračju".

Pročitajte više