Sanader: Hrvatska vlada imat će između 12 i 14 ministarstava

MANDATAR za sastav nove vlade i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader izjavio je danas da će buduća vlada imati između 12 i 14 ministarstava, napominjući da će se njezin konačni sastav znati nakon sjednice stranačkog predsjedništva, za tjedan dana.

O tome ćemo idući tjedan sa stručnjacima obaviti još neke konzultacije, izjavio je novinarima Sanader nakon sjednice HDZ-ova Središnjeg odbora. Stvorili smo tim koji vjeruje u zajednički projekt, čije su konture već dobro poznate, dodao je.

Govoreći o konceptu buduće vlade, Sanader je istaknuo da smanjenim brojem ministarstava želi državnu administraciju učiniti manjom i učinkovitijom, koja će biti servis građanima, a ne sama sebi svrhom.

Spajanjem ministarstava vjerojatno se neće mnogo uštedjeti, no morali smo početi s racionalizacijom, i to "od glave" prema nižim razinama jer je postojeća administracija preglomazna. To smo, uostalom, i obećali biračima u kampanji, podsjetio je Sanader, napominjući kako pritom nitko ne bi trebao ostati bez posla.

Na pitanje hoće li pak glomazna ministarstva biti učinkovita, Sanader je odgovorio potvrdno navodeći primjer Njemačke koja, s 80 milijuna stanovnika, ima 13 ministarstava, pa bi toliko ministarstava trebalo biti dovoljno i Hrvatskoj s 4,5 milijuna stanovnika.

Na pitanje boji li se otpora takvom radikalnom smanjenu državne administracije, Sanader je odgovorio da se ne boji jer se inače ne bi kandidirao ni za predsjednika stranke niti bi prihvatio sastavljanje vlade. "U Hrvatskoj moramo biti odlučniji, previše se bavimo sami sobom", istaknuo je Sanader.

Odgovarajući na upit hoće li pravosuđe pripasti DC-u, Sanader je rekao kako je toj stranci ponuđeno da sudjeluje u budućoj vladi, no još nije dogovoren konkretan resor.

Opovrgnuo je da bi Miomir Žužul u vladi mogao biti zadužen za odnose s Haškim sudom.

Na pitanje o tijeku pregovora sa SDSS-om Sanader je odgovorio da pregovori još traju i dodao kako očekuje da bi se dogovor mogao postići idućeg tjedna.

O logici spajanja ministarstava kulture i turizma, Sanader je rekao kako turizam nije samo sunčanje i kupanje, nego i upoznavanje s kulturnim znamenitostima neke zemlje. Spajanje ministarstava rada i gospodarstva je opravdano jer rade na istom poslu, pa je logično da se njime bavi jedno ministarstvo, ustvrdio je Sanader.

Pročitajte više