Sanader i Stoiber uvjereni u ulazak Hrvatske u EU 2009. godine

NAKON današnjeg sastanka u Vili Dalmaciji, tijekom konferencije za novinare, hrvatski premijer Ivo Sanader i predsjednik vlade njemačke savezne pokrajine Bavarske Edmund Stoiber, rekli su kako vjeruju da će Hrvatska 2009. godine ući u Europsku uniju.

Premijer Sanader je rekao kako vjeruje da će 2009. godine biti okončan postupak priključenja EU, te da će Hrvatska tada postati njena 28. članica. Jednako optimističan je bio i kad je u pitanju ulazak Hrvatske u NATO, jer su "ispunili sve važne uvjete", među kojima i reformu hrvatskog obrambenog sustava. "Uvjeren sam da će Hrvatska dobiti pozivnicu za NATO u travnju iduće godine, na summitu u Bukureštu", rekao je Sanader.

Predsjednik Vlade je Stroibera tijekom sastanka izvijestio i o suradnji Hrvatske s Misijom OESS-a. Imenovanje Miomira Žužula, bivšeg šefa hrvatske diplomacije, za osobnog izaslanika predsjedavajućeg OESS-a za posredovanje u sporu između Rusije i Gruzije, Sanader je nazvao "velikim priznanjem, koje potvrđuje vrlo dobar međunarodni položaj Hrvatske".

Stoiber: Osobno založiti za što skorije pristupanje Hrvatske u EU

Stoiber je rekao kako je Bavarska do sada snažno podupirala Hrvatsku, a to će činiti i dalje, jer su "Hrvatsku oduvijek smatrali prijateljskom zemljom, otvorenom prema euroatlantskim integracijama".

Hrvatska ispunjavanja zahtjeva EU, Stroiber je ocijenio pozitivnima, a za dobre odgovore na postavljene uvjete najzaslužnijim smatra premijera Sanadera. Što se tiče pregovora između Turske i EU, Stroiber je rekao kako tu "Hrvatska ima veliku prednost" jer je ispunila uvjete u svim segmentima važnim za priključenje te kako će se i osobno založiti za što skorije pristupanje Hrvatske u EU.

I.M.
Foto: H.P.

Pročitajte više