Sanader ispod cijene kupio sliku Vlahe Bukovca od obitelji koja je obnavljala spaljeni dom

SLIKA malih dimenzija Vlahe Bukovca, ulje na platnu, prikazuje proces krpanja ribarske mreže na rivi u Cavtatu, a koja je u vlasništvu Ive Sanadera, prema podacima kojima raspolaže Index, kupljena je u Dubrovniku za sitnu svotu od svega 7 tisuća tadašnjih njemačkih maraka bez javnog bilježnika i bez financijskog ugovora.

Sliku je, otkriva Index, zapravo morala prodati jedna konavoska obitelj koja je u agresiji Srba i Crnogoraca ostala bez doma u Čilipima, a slika je danas procijenjena na gotovo dvadeset tisuća eura. Da slika zaista toliko vrijedi, potvrdio je i likovni kritičar i povjesničar umjetnosti Igor Zidić autor skore izložbe Vlahe Bukovca.

Prepoznao sliku iz najave izložbe

Naime, novinski napisi kako će na skorom otvaranju velike izložbe "Vlaho Bukovac - kozmopolitski Hrvat" u Gemeentemuseumu u Den Haagu, najvećoj od svih dosadašnjih predstavljanja Bukovca u svijetu, biti i slika koja će u Haagu nositi potpis Sanaderove kolekcije, Hrvoja Pešela iz Dubrovnika vratilo je desetak godina u prošlost, jer upravo je ta slika pripadala njegovoj pokojnoj majci.

"Naša kuća u Čilipima u agresiji Srba i Crnogoraca bila je spaljena. Kuća se morala nekako obnoviti, a tada je u krugu obitelji donesena teška odluka da se izuzetno vrijedna slika proda. Od tog novca se trebao obnoviti dio spaljene kuće", počinje svoju priču Pešel dodajući da je nakon te teške odluke pušten glas o prodaji na hrvatskom tržištu umjetnina. Vrlo brzo našli su se i zainteresirani kupci.

"To je za doktora iz Zagreba"

"Sjećam se jedne naočite mlade žene koja je prije desetak godina došla u naš dubrovački dom. Rekla je samo da je iz Zagreba te da je u ime jednog doktora došla kupiti sliku. Slika je, nakon što je ugovoren posao, zajedno s okvirom bila zamotana u novinski papir, stavljena u najlonsku vrećicu i kao ručna prtljaga večernjim letom za Zagreb dostavljena pravome kupcu", ističe Pešel naglašavajući kako je slika prodana tek za 7 tisuća ondašnjih njemačkih maraka. Ipak Pešel kaže da tada nije znao da je kupac bivši hrvatski premijer Sanader, a to ne može ni danas sa sigurnošću reći.

"No, činjenica je da je prodana jednome doktoru. Identitet vlasnika te slike je otkriven u medijskim napisima kako bivši premijer Ivo Sanader, predsjednički kandidat Nadan Vidošević i najbogatiji hrvatski poduzetnik Ivica Todorić posuđuju slike Vlahe Bukovca za izložbu 'Vlaho Bukovac - kozmopolitski Hrvat' koja se 26. rujna otvara u Den Haagu. Među njima našla se i slika koja je pripadala mojoj majci, a koja je danas u vlasništvu kolekcije Sanader", kaže Pešel.

Obnavljali smo domove, a oni kupovali umjetnine

"Bi li moja pokojna majka bila sretna sa činjenicom da se Bukovac, kojega je posjedovala, danas nalazi u vlasništvu bivšeg hrvatskog premijera i počasnog predsjednika HDZ-a, ne znam. Ja, pak, nisam jer dok smo mi obnavljali srušene i spaljene kuće i naše uspomene gospoda koja su ovu zemlju vodila imala su i vremena i sredstava za kupnju umjetnina. Obraz, naime, ne možemo uokviriti, makar u svome vlasništvu imali nepregledne četvorne metre zidova s kojih nas gledaju vrijedne umjetničke zbirke", zaključuje Pešel u izjavi za Index.

Pročitajte više