Sanader je zakasnio: "Da je propjevao prije pola godine mogao je rasturiti HDZ"

"AKO NEĆE spominjati direktnu umiješanost u kriminal premijerke Kosor ili predsjednika Josipovića, u što ne vjerujem, Ivo Sanader nema ništa značajno za reći čime bi uzdrmao visoku hrvatsku politiku", izjavio je za Index politički analitičar Žarko Puhovski.

"Sanader može biti dobar materijal za novine, ali ne može uzdrmati sustav"

Iako je većinski stav da se HDZ trese od Sanaderovog povratka i od toga što će sve "propjevati", Puhovski kaže da je zakasnio barem pola godine.

"Sanader je morao bježati, vjerujem da je to učinio zbog dokumenata koje je još trebalo sakriti, ali je napravio veliku grešku što odmah nije pristao na izručenje. Zakasnio je, propustio je veliku priliku, jer bi mu dosad bila zakazana glavna rasprava. Ovako će se dogoditi da nešto prenese preko svojih odvjetnika, što će javnost primati na razini trača, rekla-kazala. Radi se o materijalu koji može biti dobar za naslovnice novina, ali ne vjerujem da može uzdrmati politički sustav", kaže Puhovski za Index.

Zakasnio je: "Milanoviću nije bitan, a neće biti ni Kosorici ako dobije izbore"

Sanader je, kaže analitičar, zakasnio iz dva razloga: glavna rasprava u njegovom suđenju bit će zakazana nakon izbora, kad će Milanoviću, u slučaju pobjede, biti svejedno što ima za reći, dok Kosorici, ako uspije trijumfirati, ionako neće moći ništa.

Da je Hrvatska oguglala na političke skandale i da je više ništa ne može iznenaditi, kaže i politolog Damir Grubiša.

"To se vidi i na primjeru uhićenja zapovjednika Kopnene vojske. Ako izuzmemo Južnu Ameriku i Aziju, toga zbilja nema nigdje među normalnim demokratskim zemljama, da se zlorabi vojni položaj zbog špekulacije terenom, nigdje u Europi vojni dužnosnici nisu vlasnici tvrtki i zemljišta", kaže Grubiša za Index. 

"U Hrvatskoj je uhapšeno toliko visokopozicioniranih, da čudi što nije bilo državnog udara"


"Ne znam postoji li zemlja koju ne bi zadesio državni udar da joj je toliko ljudi iz vrha vlasti završilo u zatvoru. Nitko više za hrvatsku politiku nema ništa značajno reći, uključujući i Sanadera", naglašava Puhovski.

Dok se oko Sanadera pumpa atmosfera da će "zviždanjem" rasturiti bivšu stranku, Puhovski kaže da nemamo čak ni tehničke uvjete za navodno suđenje desetljeća.

Nemamo normalnu sudnicu za Sanadera, preselimo suđenje u Arenu Zagreb

"U najveću sudsku dvoranu može stati svega šezdesetak ljudi. Više od toga će biti akreditiranih novinara. Za Sanadera hitno treba naći veću i adekvatniju dvoranu. U šali kažem da bi mogli u Areni Zagreb, ali jasno je da je dvorana na Županijskom sudu premala", zaključio je Puhovski.

Odvjetnik Ive Sanadera Goran Suić potvrdio je da bi se do konca ovog tjedna bivši premijer trebao vratiti u Hrvatsku.

Pročitajte više