Sanader: Lokalnim izborima potvrđena potpora HDZ-u i Vladinoj politici

NACIONALNO vijeće HDZ-a na današnjoj je sjednici nakon analize rezultata lokalnih izbora zaključilo da su oni potvrdili poziciju HDZ-a kao najjače političke snage u zemlji i potporu politici Vlade, koja će se sada više okrenuti provedbi reformi i približavanju EU, istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik HDZ-a Ivo Sanader.

Sanader je rekao da će HDZ-ove stranačke središnjice na terenu, temeljem načela supsidijarnosti, dogovarati koaliranja u obnašanju vlasti jer najbolje poznaju konkretnu situaciju. Pozvao je i druge političke stranke da prihvate to načelo, jer drži da je kreiranje koalicija u stranačkim vodstvima relikt prošlosti.

Upitan o najavama čelnika HSLS-a Ivana Čehoka i Đurđe Adlešić da neće prihvatiti suradnju s HDZ-om ako im se predsjednik HDZ-ova bjelovarsko-bilogorskog Županijskog odbora Gordan Jandroković ne ispriča za izjave u jučer objavljenom interviewu, Sanader je rekao da Jandroković ima njegovu punu potporu.

Pozvao je vodstvo HSLS-a da se opredijeli na to da stranačke organizacije na terenu postignu dogovor o suradnji.

O mogućnosti suradnje s HSP-om Sanader je, odgovarajući na novinarski upit, rekao da je HSP na dobrom putu profilacije i, rekao je, ako na tome ustraje, bit će mogući koalicijski partner.

Na novinarsku tvrdnju da HSP najavljuje potporu Glavaševoj listi u Osijeku, Sanader je rekao da HDZ-u nitko neće postavljati uvjete.

Sanader ocjenu o HDZ-ovom uspjehu na lokalnim izborima temelji na broju osvojenih vijećničkih mandata i smatra da nešto slabiji rezultat u nekim županijama i gradovima to zapravo i nije, jer u pravilu vladajuća stranka mora donositi teške i hrabre poteze koji nisu uvijek popularni kod birača.

O mogućim kadrovskim promjenama u jedinicama lokalne samouprave gdje nisu postignuti očekivani izborni rezultati, Sanader je rekao da će se to analizirati te da su moguća raspuštanja stranačkih gradskih i općinskih vijeća.

Vlada je stabilna, njezina politika je potvrđena i nakon izbornih ciklusa okrećemo se pitanjima poboljšanja životnog standarda i približavanju Euopskoj uniji, rekao je Sanader naglasivši da neće biti prijevremenih parlamentarnih izbora.

Kada bi i bili prijevremeni izbori, najviše bi odgovarali upravo HDZ-u, ocijenio je Sanader i dodao da će redoviti izbori biti u studenome 2007.
Najavio je snažniju provedbu reformi, spomenuvši zdravstvo, i dodao da će predložiti da se o tome postigne koncenzus.


Pročitajte više