Sanader na susretima u New Yorku o Hrvatskoj u EU i Vijeću sigurnosti UN-a

HRVATSKI premijer Ivo Sanader imao je niz bilateralnih susreta na rubu Opće skupštine Ujedinjenih naroda na kojima je bilo govora o potpori Hrvatskoj za ulazak u EU i njezinom nastojanju da postane nestalna članica Vijeća sigurnosti u razdoblju 2008-2009.

Sanader u New Yorku sudjeluje na godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a, a u ponedjeljak i utorak je imao niz susreta s čelnicima drugih zemalja.

"Uglavnom se radilo o potpori Hrvatskoj u pregovorima s Europskom unijom, ali sam uvijek tražio i potporu za našu namjeru da budemo nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a 2008-2009," rekao je Sanader u utorak hrvatskim novinarima.

On se jučer susreo s povjerenikom Europske komisije Chrisom Pattenom koji radi dokument o predpristupnoj strategiji za Hrvatsku. Sanader je naveo kako taj dokument treba biti dovršen u prvoj polovici listopada te kako mu je Patten kazao da sve ide po planu i da oko toga ne bi trebalo biti nikakvih problema.

Hrvatski premijer je kazao kako je i visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana tijekom njihova susreta dao potporu pripremama Hrvatske.

Sanader je u ponedjeljak navečer sudjelovao na večeri koju je priredila židovska udruga "Appeal of Conscience Foundation" na kojoj je među ostalim razgovarao sa švedskim premijerom Goeranom Perssonom. Taj razgovor je novinarima ocijenio "jako dobrim" i rekao kako je dogovorena puna potpora Švedske Hrvatskoj i u fazi pripreme pregovora za EU kao i u samim pregovorima. Sanader je kazao su dva premijera dogovorila bilateralni posjet, a još će se vidjeti da li će hrvatski premijer posjetiti Stockholm ili će Persson doći u Zagreb.

Na početku opće rasprave godišnjeg zasjedanja Opće skupštine UN-a Sanader je u utorak nazočio govorima glavnog tajnika UN-a Kofija Annana i američkog predsjednika Georgea W. Busha. Na ručku koji je potom priredio Kofi Annan hrvatski premijer je razgovarao s nizom čelnika Afrike i Južne Amerike, prvenstveno o potpori Hrvatskoj da postane nestalna članica VS UN-a.

Kazao je kako je nazočnost hrvatskog ministra vanjskih poslova Miomira Žužula na konferenciji nesvrstanih u srpnju, gdje je Hrvatska bila u svojstvu promatrača, imala dobar odjek te ocijenio da će dosta nesvrstanih zemalja dati potporu Hrvatskoj za članstvo u Vijeću sigurnosti.

Sanader se susreo i s Janom Kubišem, glavnim tajnikom Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) s kojim je razgovarao o kandidaturi Hrvatske za predsjedanje OESS-om 2007. Po Sanaderovim riječima, Kubiš na tu kandidaturu gleda "vrlo blagonaklono". Obrazlažući karakter kandidature Sanader je pojasnio da je Hrvatska prihvatila kandidaturu nakon što je Turska odustala, ali da bi Hrvatskoj moguće predsjedanje OESS-om 2007. bilo u "drugom planu" zbog obveza u pregovorima s EU-om.

"Budući da nas očekuju vrlo teški pregovori s Europskom unijom i da je to naš prioritet, eventualno predsjedanje 2007. OESS-om bi bilo u drugom planu jer bi moralo zauzeti Hrvatskoj veliki dio političkih i diplomatskih kapaciteta koji su joj potrebni u pregovorima s EU-om", rekao je Sanader.

Ministar Žužul je novinarima kazao da zbog toga Hrvatska traži potpuni konsenzus o svojoj kandidaturi za predsjedanje OESS-om. Premijer je dodao da će, ukoliko EU ima nekog drugog kandidata, Hrvatska to podržati.

Sanader se u New Yorku susreo i s podtajnikom UN-a za politička pitanja Kieranom Prendergastom, njemačkim ministrom vanjskih poslova Joschkom Fischerom, francuskim ministrom vanjskih poslova Michelom Barnierom, litvanskim predsjednikom Valdasom Adamkusom, predsjednikom El Salvadora Antoniom Saca Gonzalesom i predsjednikom Gane Johnom Agyekuom Kufuorom.

Pročitajte više