Sanader o summitu NATO-a u Istanbulu

HRVATSKA je ambicija da na summitu NATOa u Istanbulu, u lipnju, dobije bolji sadržaj teksta (završnog dokumenta) koji se odnosi na nju, najavio je danas premijer Ivo Sanader izvješćujući članove Vlade o aktivnostima i tijeku priprema za članstvo u NATO savezu.

Do sada je politika prema Hrvatskoj bila politika otvorenih vrata, sada želimo kvalitetniji sadržaj teksta koji se odnosi na Hrvatsku, rekao je Sanader, navodeći da je teško očekivati da već u Istanbulu Hrvatskoj stigne pozivnica (za punopravno članstvo).

Najavio je da će Zagreb u drugoj polovici svibnja, dakle prije summita NATO-a, posjetiti glavni tajnik Saveza.

Sanader je također rekao da od strane američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda nije bilo nikakvih pritisaka u pogledu Hrvatske, da je dana potpora hrvatskoj ambiciji za članstvo u NATO-u.

Ministar obrane Berislav Rončević najavio je da će u Hrvatskoj od 16. do 18. veljače boraviti tim od 18 stručnjaka NATO-a koji će posjetiti niz tijela državne uprave.

Vlada je danas upoznata i s provedbom obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, odnosno prvom fazom rada na Protokolu 7 s obzirom da 1. svibnja EU dobiva 10 novih članica.

Pojedinačne ugovore Hrvatske i tih zemalja treba uklopiti u sveukupni SSP koji imamo s Unijom, rekao je Sanader.

Naglasio je da je riječ o tehničkom protokolu, te odbacio spekulacije da zemlje pristupnice traže povećanje kvota u razmjeni s Hrvatskom za određene proizvode.

Vlada je Ministarstvo poljoprivrede zadužila da do 19. veljače, u suradnji s drugim ministarstvima, pripremi pregovaračku poziciju Hrvatske u vezi Protokola 7.

Prva faza rada na Protokolu 7. počela je u ponedjeljak u Bruxellesu, a pregovore o Protokolu treba okončati do 1. svibnja, odnosno ulaska novih 10 zemlja u EU.

(Hina) xbn/xum

Pročitajte više